Este un scandal imens în SUA despre fostul agent britanic de informații Christopher Steele și dosarul FBI despre legătura dintre Donald Trump și Rusia.
Pe scurt despre dosarul FBI și Christopher Steele, potrivit The Washington Post
Ce se știa până acum în SUA
George Papadopoulos, consilierul de campanie al lui Donald Trump, ar fi spus Rusiei în aprilie 2016 că are ”informații murdare” despre Hillary Clinton. Ar fi dezvăluit aceste informații unui diplomat de top din Australia, într-o noapte, în Marea Britanie. Numele diplomatului este Alexander Downer, iar el a raportat informația către guvernul din țara sa. În iunie 2016, fostul agent britanic de informații Christopher Steele este angajat să-l investigheze pe Donald Trump, de către Fusion GPS. În 20 iunie, Steele a completat prima notă în care a descris contactele lui Donald Trump cu Rusia. Descurajat de ce a găsit, Steele și-a dus investigația la FBI în iulie 2016. În 2 iulie, Hillary Clinton este chemată la FBI unde stă timp de trei ore și jumătate și vorbește despre folosirea serverului de e-mail privat. În 5 iulie, directorul FBI, James B. Comey a anunțat că Hillary Clinton nu va fi investigată pentru nicio infracțiune. În 7-8 iulie, Carter Page, consultant de campanie al lui Donald Trump, a mers în Rusia unde a ținut un discurs despre politica SUA. În 19 iulie, Steele a completat a doua notă în care a scris că Page s-a întâlnit cu mai mulți oficiali ruși. Nota spunea că rușii au ”informații murdare” despre Clinton. În 22 iulie, WikiLeaks publică 20.000 de e-mail-uri ale Comitetului Democratic Național obținut de hackerii ruși. Guvernul australian a notificat autoritățile americane despre conversația cu George Papadopoulos. FBI a deschis o anchetă despre spargerea căsuței de e-mail, fiind investigate și legăturile dintre campania lui Donald Trump și Rusia. FBI obține un mandat FISA pentru ascultarea convorbirilor lui Page. Potrivit lui Devin Nunes, notele lui Steele erau din acest mandat.
Care sunt noile informații
Ce spune Jonathan M. Winer despre implicarea sa în dosarul lui Trump
Într-un articol de opinie publicat în The Washington Post, cu titlul ”Denis Nunes mă investighează. Iată adevărul”, Jonathan M. Winer a scris despre acuzațiile care i se adus și legăturile cu Christopher Steele.
Jonathan M. Winer este avocat și consultant la Washington, fost secretar adjunct al Statelor Unite pentru asistență internațională și fostul trimis special în Libia.
Jonathan M. Winer scrie că povestea reală este următoarea:
”În anii `90 am fost înalt funcționar al Departamentului de Stat responsabil pentru combaterea crimei organizate transnaționale. Am devenit îngrijorat din cauza ofițerilor ruși de stat care corupeau figuri politice străine și oameni de afaceri din alte țări. (...) După 1999, am părăsit Departamentul de Stat și am dezvoltat o practică juridică și de consultantă care implica deseori chestiuni rusești. În 2009, m-am întâlnit și am devenit prieten cu Steele, după ce el s-a retras din serviciul guvernului britanic, focusându-se asupra Rusiei. Steele oferea informații de business pe aceleași chestiuni la care lucram eu în acel moment. în 2013, m-am întors la Departamentul de Stat la cererea secretarului de stat John F. Kerry. De-a lungul anilor, eu și Steele am discutat multe aspecte legate de Rusia. M-a întrebat dacă Departamentul de Stat ar dori copii ale informațiilor noi. Am contactat-o pe Victoria Nuland, care era atunci secretar de stat adjunct al afacerilor europene și euroasiatice, și am împărtășit cu ea mai multe rapoarte ale lui Steele. Mi-a spus că sunt utile și m-a întrebat dacă pot să le trimit în continuare. În următorii ani, am trimis peste 100 de rapoarte, fără legătură cu problemele interne ale SUA, reprezentând o mică parte din setul de date revizuite de experții Departamentului de Stat.
Jonathan M. Winer
În vara lui 2016, Steele mi-a spus că a aflat informații tulburătoare cu privire la posibilele legături dintre Donald Trump, campania sa și înalții oficiali ruși. În septembrie 2016, m-am întâlnit cu Steele la Washington și am discutată informațiile acum cunoscute ca ”dosar”. Sursele lui Steele sugerau că Kremlinul nu numai că a fost în spatele hacking-ului Comitetului Național Democrat și al campaniei lui Hillary Clinton, dar îl compromiteau și pe Trump, dezvăluind legături cu campania sa.
[citeste si]
Am pregătit un rezumat de două pagini pe care l-am împărtășit lui Nuland. La sfârșitul lunii septembrie, m-am întâlnit cu un vechi prieten Sidney Blumenthal, fost reporter la The Post. Am discutat despre rapoartele lui Steele, mi-a arătat niște note adunate de un jurnalist pe care nu-l știam, Cody Shearer, care susține că rușii aveau informații compromițătoare despre Trump de natură sexuală și financiară. Am vorbit cu Steele, mi-a spus că sunt informații colaterale. Am fost de acord să-l las să păstreze o copie a notel lui Shearer. Nu am împărtășit notele lui Shearer cu nimeni din Departamentul de stat. Nu mă așteptam să fie împărtășite cu nimeni din Departamentul de Stat al SUA.
Am aflat mai târziu că Steele le-a distribuit către FBI, după ce FBI i-a cerut să furnizeze tot ce avea despre Donald Trump, campania sa și intervenția Rusiei în campanie electorală. Nu sunt în măsură să apreciez acuratețea informațiilor lui Steele sau Shearer, dar eram alarmat de rolul Rusiei în alegerile din 2016, dar eram alarmat de intervenția Rusiei la fel ca serviciile americane de informații. Cred că toți americanii ar trebui să fie alarmați și să caute adevărul despre interferența Rusiei în democrația noastră și dacă Trump și campania lui au avut vreun rol”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News