Donald Trump, interviu cu Elon Musk: Prestația lui Trump stârnește îngrijorări. Musk vrea un rol la Casa Albă

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Fostul președinte al SUA a participat în cadrul unui interviu cu deținătorul platformei X, miliardarul Elon Musk.

Actualizare 12 - Conversația dintre Trump și Musk s-a încheiat

Discuția dintre miliardarul Elon Musk și candidatul republican la președinție, Donald Trump, tocmai s-a încheiat.

Cei doi au vorbit timp de aproximativ două ore, după ce discuția a fost inițial amânată cu 40 de minute, din cauza unor probleme tehnice, despre care Musk susține că au fost cauzate de un atac cibernetic.

Actualizare 11 - Analiză BBC, înainte de finalul discuției dintre cei doi

„Mă îndoiesc că alegătorii independenți au învățat ceva nou despre Donald Trump până acum - dacă acesta ar fi fost scopul.

Oamenii care îl iubesc îl vor iubi în continuare, iar inversul va fi la fel de adevărat. Dar e posibil să avem acum mai multe informații despre Elon Musk.

De exemplu, el spune că îi plac liderii puternici și, în timp ce Trump vorbește cu drag despre liderul Coreei de Nord, Kim Yong Un, Musk spune că întâlnirea lui Trump cu acesta a fost „cool”.

Trump și partenerul său de cursă, JD Vance, au subliniat foarte des în interviuri faptul că Harris și Walz nu au stat în fața jurnaliștilor până acum.

Trump spune că Harris nu ar vorbi niciodată cu Musk așa cum o face el acum, deși acesta nu poate fi numit un interviu nici măcar într-un exercițiu de imaginație.

Și având în vedere că Musk și-a declarat susținerea „din toată inima” față de Trump, în mod clar acesta nu i-ar oferi Kamalei Harris tratamentul blajin pe care îl primește fostul președinte acum”, se arată într-o opinie postată de Nomia Iqbal, una dintre corespondenții BBC care acoperă această discuție.

Actualizare 10 - Prestația lui Trump stârnește îngrijorări cu privire la sănătatea acestuia

Discursul fostului președinte Donald Trump, susținut luni într-un interviu cu Elon Musk, a generat numeroase reacții pe internet, după ce utilizatorii au observat că, în anumite momente, Trump părea să aibă dificultăți de vorbire, dând impresia că pronunță cuvintele cu dificultate sau că are o voce sâsâită.

Situația a stârnit curiozitatea publicului, iar mulți s-au întrebat pe X dacă ar exista o explicație pentru modul în care vorbește Trump. În replică, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Steven Cheung, a respins aceste speculații, afirmând ironic: „Trebuie să fie o problemă cu auzul vostru.”

Comentariile lui Cheung nu au calmat însă comentariile din mediul online, unde utilizatorii au continuat să dezbată posibilele cauze ale modului neobișnuit de a vorbi al fostului președinte.

Actualizare 9 - Discuția devine ușor tensionată o dată cu subiectul schimbărilor climatice

Donald Trump a declarat că „încălzirea nucleară” reprezintă o amenințare mai mare decât încălzirea globală.

În timpul conversației, Musk a afirmat că o creștere semnificativă a dioxidului de carbon ar putea îngreuna respirația, dar a subliniat că nivelul actual al emisiilor este „sustenabil pentru decenii.” El a adăugat că situația nu este atât de gravă încât să fie comparată cu „o casă în flăcări,” sugerând că nu este necesară o trecere imediată și drastică la surse de energie regenerabilă. Musk, cunoscut pentru promovarea energiei curate prin afacerea sa cu vehicule electrice, a apărat, totodată, industria combustibililor fosili, afirmând că aceasta și angajații săi nu ar trebui „demonizați.”

Trump a menționat în repetate rânduri că „încălzirea nucleară” este o amenințare mai mare decât încălzirea globală, fără a clarifica inițial ce anume înțelege prin acest termen. Ulterior, el a precizat că puterea nucleară este „cea mai mare amenințare,” sugerând astfel că riscurile asociate cu energia nucleară le depășesc pe cele ale schimbărilor climatice.

Musk a contrazis această viziune, apărând energia nucleară ca o sursă de electricitate sigură, ale cărei riscuri sunt adesea supraevaluate. „Nu este atât de înfricoșătoare pe cât cred oamenii,” a declarat Musk, insistând asupra faptului că percepția publică asupra energiei nucleare este greșită.

În fața argumentelor lui Musk, Trump a părut să cedeze, sugerând că energia nucleară ar trebui să fie redenumită pentru a îmbunătăți percepția publică. „Ai dreptate,” a spus Trump. „Poate că ar trebui să-i schimbăm numele. O vom numi după tine sau ceva de genul. Are o problemă de branding.”

Actualizare 8 - Musk vrea un rol la Casa Albă, într-un eventual mandat al lui Trump

Elon Musk își prezintă interesul pentru un loc de muncă într-o potențială administrație Trump, în a doua jumătate interviului.

Acesta s-a oferit să-l ajute pe Trump în ceea ce privește cheltuielile guvernamentale, propunându-se în conducerea unei comisii pentru deficitul guvernamental. Trump spune că și-ar dori ca Musk să fie implicat la Casa Albă.

Presa americană a raportat încă din mai că Trump se gândește să îi ofere lui Musk un rol de consilier în administrația sa, în cazul în care câștigă.

Actualizare 7 -Trump vrea să elimine Ministerul Educației

„Vreau să închid Departamentul Educației (echivalentul Ministerului Educației)”, a declarat Trump, solicitând eliminarea instituției federale.

El spune că elevii americani sunt în urmă în comparație cu colegii lor din întreaga lume, iar soluția acestuia este tocmai desființarea instituției care se ocupă de acest domeniu.

„Există o mulțime de avantaje”, la eliminarea Departamentului Educației, spune el, susținând că va reduce costurile educației la jumătate.

Actualizare 6 - BBC a verificat, în timp real, o parte dintre afirmațiile false ale fostului președinte

Informațiile false despre imigrație

În mod repetat, Trump a făcut afirmații îndrăznețe cu privire la numărul imigranților ilegali care au intrat în țară sub administrația actuală, susținând că milioane de oameni traversează granițele în fiecare lună. De asemenea, a declarat că aproximativ 20 de milioane de imigranți ilegali se află în prezent în Statele Unite, fără a oferi dovezi clare pentru aceste cifre.

În realitate, datele oficiale furnizate de Agenția de Protecție a Frontierei și Vămilor din SUA (CBP) sugerează un tablou diferit. De la începutul mandatului președintelui Joe Biden, în ianuarie 2021, au fost înregistrate aproximativ 10,5 milioane de „întâlniri” cu imigranți ilegali. Din acestea, peste 8 milioane au fost înregistrate la granița sudică a Statelor Unite. Este important de menționat că aceste „întâlniri” includ cazuri în care aceeași persoană încearcă să traverseze granița de mai multe ori, ceea ce înseamnă că numărul real al persoanelor unice ar putea fi chiar mai mic.

De la introducerea de către administrația Biden, în iunie 2023, a unor reglementări stricte care restricționează dreptul persoanelor care traversează ilegal granița de a solicita azil, numărul celor care au încercat să intre în SUA ilegal a scăzut dramatic. În luna iulie 2023, agenții de la granița sudică au reținut aproximativ 57.000 de imigranți, cea mai mică cifră înregistrată din septembrie 2020. Acest număr este mult sub cel înregistrat în decembrie 2022, când aproximativ 250.000 de imigranți au fost prinși încercând să traverseze granița.

Informații false despre taxe

Fostul președinte Donald Trump a afirmat că administrația sa a implementat cele mai mari reduceri de taxe din istoria Statelor Unite. Deși reducerea taxelor, mai ales pentru miliardari, a fost, fără îndoială, un punct central al politicii sale economice, o analiză detaliată arată că reducerile totale nu sunt cele mai mari din istorie.

În 2017, Trump a promovat și a semnat în lege Tax Cuts and Jobs Act (TCJA), care a adus reduceri semnificative de taxe pentru persoane fizice și companii. Aceste reduceri au fost salutate de mulți ca un stimulent economic major, dar trebuie menționat că ele sunt programate să expire în 2025, cu excepția cazului în care următoarea administrație va decide să le prelungească.

Cu toate acestea, conform analizei realizate de Comitetul pentru un Buget Federal Responsabil (Committee for a Responsible Federal Budget), reducerea taxelor sub Trump ocupă locul opt în clasamentul celor mai mari reduceri fiscale ca procent din produsul intern brut (PIB) de la 1918 încoace. În termeni de valoare absolută ajustată la inflație, această reformă se clasează pe locul patru din 1940 încoace.

Un aspect în care administrația Trump se poate mândri cu un record este în domeniul impozitului pe profit al companiilor. TCJA a redus acest impozit de la 35% la 21%, fiind cea mai mare scădere a ratei de impozitare a corporațiilor din istoria SUA. Această reducere a fost mai mare chiar decât cea implementată în timpul administrației lui Ronald Reagan, care a coborât rata de la 46% la 34%.

În plus, la sfârșitul lunii iunie 2023, Trump a declarat pentru Bloomberg că susține o nouă reducere a impozitului pe profit, de la nivelul actual de 21% la 15%, dacă va fi reales președinte, ceea ce ar putea pune o presiune de nesuportat asupra clasei de mijloc din SUA.

Actualizare 5 - Trump vrea un Iron Dome

"De ce nu ar trebui să avem un Iron Dome? Israelul are unul", spune Trump.

Comentariul său face referire la sistemul de apărare antirachetă al Israelului, care poate distruge armele cu rază scurtă de acțiune trase în țară.

Iron Dome a fost dezvoltat după conflictul din 2006 dintre Israel și Hezbollah, un grup militant cu sediul în sudul Libanului.

A fost creat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijin din partea SUA.

Actualizare 4 - Echipa de campanie a Kamalei Harris glumește pe seama erorilor tehnice care au apărut înaintea interviului

Echipa de campanie a vicepreședintei Kamala Harris a părut să-și bată joc de problemele tehnice care au afectat interviul fostului președinte Donald Trump de mați dimineață, printr-o postare pe propria platformă a lui Trump, Truth Social.

Contul Truth Social pentru campania lui Harris a republicat comentariile postate de Trump anul trecut, criticând evenimentul de lansare a campaniei prezidențiale a guvernatorului Florida Ron DeSantis, pe X, care a fost, de asemenea, amânat de multiple erori.

"Wow! Lansarea lui DeSanctus pe TWITTER este un DEZASTRU! Toată campania lui va fi un dezastru. PRIVIȚI!", a scris Trump, atunci, într-o postarea Truth Social, care a fost redistribuită de campania Harris, acum câteva minute.

Actualizare 3 - Elon Musk a dat startul interviului, cu 40 de minute întârziere

Musk începe prin a susține că presupusul atac cibernetic arată că există opoziție în SUA față de ce are de spus Trump.

El spune că interviul va fi informal, pentru a ajuta „alegătorii independenți cu mintea deschisă care doar încearcă să se hotărască”.

Trump începe prin a-l felicita pe Musk pentru că „a doborât fiecare record” cu numărul mare de ascultători pe care îi au pentru acest eveniment. Nu este clar la ce record se referă. În prezent, platforma X transmite faptul că există aproximativ 1 milion de ascultători cuplați la acest livestream.

Primul subiect abrdat de cei doi este atentatul de asasinare asupra fostului președinte. Întrebat cum s-a simțit, Trump a declarat „nu într-un mod plăcut”.

Donald Trump a declarat că se va întoarce în octombrie la Butler, Pennsylvania, locul unde a supraviețuit tentativei de asasinat, pe 13 iulie.

Actualizare 2 - Elon Musk dă vina pe un atac cibernetic și anunță amânarea interviului cu o jumătate de oră. Doar un număr limitat de utilizatori vor putea urmări live

„Se pare că există un atac masiv DDOS asupra platformei X. Se lucrează la restabilirea situației.

În cel mai rău caz, vom continua cu un număr mai mic de spectatori live și vom posta conversația mai târziu”, a postat Elon Musk, pe X.

Elon Musk a mai scris, într-un tweet separat:

„Vom continua cu un număr mai mic de spectatori la 03:30 (ora României) și apoi vom posta varianta audio, needitată, imediat după aceea.”

Actualizare 1 - Interviul nu a început la ora stabilită

Donald Trump revine pe platforma X pentru un interviu live cu Elon Musk, după aproape doi ani de interdicție

Interviul trebuia sa înceapă la ora 03:00 (ora României). Cu toate acestea, platforma nu poate reda live-ul spre frustrarea internauților.

Interviul programat al candidatului american republican la președinție, Donald Trump, cu Elon Musk, pe platforma de socializare X, a antreprenorului miliardar, a întâmpinat dificultăți tehnice încă de la început, unii utilizatori având dificultăți în accesarea fluxului live, precizează și Reuters.

Site-ul a arătat că pagina „nu era disponibilă” la scurt timp după ora de începere programată, deși peste 115.000 de persoane păreau să se fi alăturat cu succes.

Cu câteva minute înainte ca evenimentul să înceapă, Musk a postat că va purta o conversație cu Trump, nu un interviu, adăugând: „Nimeni nu este el însuși într-un interviu”.

Evenimentul reprezintă o nouă oportunitate pentru Trump de a prelua lumina reflectoarelor într-un moment în care campania sa se confruntă cu cele mai mari dificultăți de până acum.

Rivala lui democrată, la alegerile din 5 noiembrie, vicepreședinta Kamala Harris, l-a surclasat în sondajele de opinie atât la nivel național, cât și în statele cheie, și a însuflețit alegătorii democrați cu o serie de mitinguri care au umplut mai multe arene. Elanul lui Harris ar putea primi un nou impuls după Convenția Națională Democrată de săptămâna viitoare, de la Chicago.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Știrea inițială

Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite, va apărea din nou pe platforma X, de unde fusese interzis timp de aproape doi ani după evenimentele din 6 ianuarie 2021, când mai mulți susținători republicani au asaltat Capitoliul la comanda sa.

Marți dimineață, Trump va participa la un interviu live cu Elon Musk, proprietarul platformei, într-o conversație care promite să fie „nescriptată și fără limite”, conform declarațiilor lui Musk.

Interviul reprezintă o oportunitate importantă pentru Trump de a comunica direct cu milioane de alegători. De asemenea, evenimentul ar putea să fie un punct de cotitură pentru platforma X, care a trecut prin diverse dificultăți în ultima perioadă, în special legate de gestionarea conținutului politic.

Platforma X a fost deja gazda unor momente cheie în campania electorală din 2024. De exemplu, Trump a evitat prima dezbatere republicană și a ales să ofere un interviu preînregistrat cu fostul prezentator Fox News, Tucker Carlson, care a fost difuzat pe X.

În mod similar, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și-a lansat candidatura prezidențială pe aceeași platformă, deși lansarea a fost afectată de probleme tehnice.

Înainte de conversația cu Trump, Musk a anunțat pe X că platforma efectuează teste pentru a se asigura că poate gestiona numărul mare de utilizatori așteptat pentru eveniment. Interviul a atras deja atenția internațională, inclusiv din partea Uniunii Europene.

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, l-a avertizat pe Musk cu privire la riscul de „amplificare a conținutului nociv” în timpul interviului cu Trump, cerându-i să asigure conformitatea platformei X cu legislația europeană, făcând referire mai ales la Actul privind Serviciile Digitale, adoptat în 2022 pentru combaterea dezinformării.

În replică, un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump a criticat UE, afirmând că „nu are nicio autoritate să dicteze modul în care ne desfășurăm campania electorală”.

Deși Musk și-a exprimat anterior sprijinul pentru Trump, el a devenit din ce în ce mai vocal în sprijinul cauzelor de extremă dreapta și a fost implicat în diverse controverse pe platforma X, inclusiv în privința cenzurii și dezinformării.

Trump, care fusese interzis pe platformă după violențele din 6 ianuarie, a fost reinstalat după ce Musk a preluat controlul asupra X în noiembrie 2022. Cu toate acestea, fostul președinte a evitat să posteze până de curând, preferând să folosească propria sa platformă, Truth Social.

Înainte de interviul cu Musk, Trump a postat pe X un videoclip de două minute și jumătate, în care și-a reiterat poziția împotriva dosarelor penale care îl vizează, afirmând: „Nu vin după mine, vin după voi, iar eu doar mă aflu în calea lor și nu mă voi da la o parte”.

Cu un public mult mai larg pe X decât pe Truth Social, unde are aproximativ 7,5 milioane de urmăritori comparativ cu cei 88 de milioane pe X, Trump pare să fi recunoscut importanța platformei lui Musk pentru a-și transmite mesajul în fața unui electorat cât mai mare. Cum se va desfășura interviul și impactul său asupra campaniei electorale rămân de văzut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel