Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, la un miting electoral / Toate informaţiile şi reacţiile

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

A avut loc o tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, la un miting electoral din Butler, Pennsylvania. Fostul preşedinte american, actualmente candidat al Partidului Democrat, a fost rănit în zona urechii. Atacatorul şi o altă persoană au fost ucise, iar două persoane au fost rănite. 

Update. Fostul președinte Donald Trump este în drum spre Milwaukee pentru Convenția Națională Republicană.

Update. FBI a făcut publice primele date ale anchetei care privește tentativa de asasinare a fostului președinte american Donald Trump.

Update. Joe Biden și-a anulat turneul electoral în Texas, care ar fi trebuit să aibă loc mâine.

Update. În casa atacatorului de 20 de ani s-ar fi găsit mai multe bombe artizanale. 

Update. Secret Service a transmis presei americane un mesaj: "Circulă o afirmație falsă potrivit căreia un membru al echipei fostului președinte a cerut mijloace suplimentare de securitate și au fost refuzate. Este absolut fals. În realitate, am suplimentat mijloacele de protecție (...) în cadrul ritmului accelerat al deplasărilor de campanie", a declarat duminică, într-un mesaj pe rețeaua X, purtătorul de cuvânt al Serviciului Secret, Anthony Guglielmi.

Update.  Au apărut noi informații despre atacatorul lui Donald Trump. Se pare că acesta era premiant la matematică. Citeste aici Noi detalii despre Thomas Matthew Crooks, atacatorul lui Trump. Era premiant la matematică 

Update: Donald Trump a postat un nou mesaj pe Truth Social. 

"Ne rugăm pentru recuperarea celor care au fost răniţi şi îl păstrăm în memoria noastră pe cetăţeanul care a fost ucis într-un mod îngrozitor. Abia aştept să mă adresez din nou naţiunii săptămâna aceasta, din Wisconsin. E mai important ca oricând să rămânem uniţi, şi să ne arătăm caracterul de americani, rămânând puternici şi determinaţi", a declarat Donald Trump, într-un mesaj pe reţeaua Truth Social. 

Cine e Kimberly Cheatle, directoarea Serviciului Secret SUA, persoana care trebuia să se asigure că Trump e în siguranță. Vezi toate controversele despre ea - CITEŞTE AICI DESPRE EA

CITEŞTE ŞI Secretarul pentru Securitate Internă, acuzat de neglijență. Alexandro Mayorkas respinge acuzațiile

Update: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a oferit şi el o reacţie după acest atentat. 

"Sunt şocat de tentativa de asasinare a preşedintelui Trump. Îi doresc însănătoşire grabnică", a scris el pe platforma X.

"Condamn atacul. Violenţa politică nu îşi are locul în democraţiile noastre. Aliaţii NATO sunt uniţi pentru a ne apăra libertatea şi valorile", a adăugat Stoltenberg.

Update: CITEŞTE ŞI Totul despre AR 15, puşca semiautomată folosită la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Modelul a fost folosit şi la alte atentate

Update: Ştefan Popescu, analist de politică externă, a explicat pentru DC News ce urmează în SUA, din punct de vedere politic, după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump.

CITEŞTE ŞI  Ce urmează după încercarea de asasinare a lui Trump. Ștefan Popescu, analist de politică externă: A dat dovadă de prezență de spirit. Publicul era electrizat

Update: Presa internaţională explică cum s-a produs atentatul asupra lui Donald Trump. 

CITEŞTE MAI MULTE AICI: Explicație video. Cum s-a produs tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump

Update: "China urmăreşte cu atenţie situaţia care a dus la împuşcarea fostului preşedinte Donald Trump. Preşedintele Xi Jinping transmite condoleanţele sale familiei victimei", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei. 

Update: A apărut şi prima reacţie de la Moscova după atacul asupra lui Trump.

Moscova a îndemnat duminică Statele Unite să facă "inventarul politicilor sale de incitare la ură împotriva oponenţilor politici, ţărilor şi popoarelor", folosind tentativa de asasinat pentru a denunţa sprijinul american pentru Kiev, relatează AFP.

Adresându-se "celor care votează în Statele Unite pentru furnizarea de arme lui (Volodimir) Zelenski", purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat sprijinul american pentru Ucraina, pe care a acuzat-o că instigă la "atentate împotriva preşedintelui rus" Vladimir Putin.

"Nu cumva ar fi mai bine ca aceşti bani să fie folosiţi pentru a finanţa poliţia americană şi alte servicii care ar trebui să asigure legea şi ordinea în Statele Unite?", a întrebat ea, conform Agerpres.

Update: Olaf Scholz a numit atentatul asupra lui Donald Trump drept un act condamnabil şi o ameninţare la adresa democraţiei. 

"Atacul asupra preşedintelui Trump este dezgustător. Îi doresc o recuperare rapidă. Gândurile mele se îndreaptă şi spre celelalte persoane afectate de atac. Asemenea acte de violenţă ameninţă democraţia", a afirmat Scholz, pe X. 

Update: Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a condamnat atacul asupra fostului preşedinte al SUA Donald Trump, subliniind că "ura, prejudecăţile şi violenţa nu au loc în viaţa vreunei democraţii".

"Atacul asupra fostului preşedinte al SUA Donald Trump este un atac la libertatea de exprimare şi de întrunire. Îi doresc recuperare uşoară. Dumnezeu să-l binecuvânteze şi Dumnezeu să binecuvânteze oamenii americani!", a transmis Nicolae Ciucă, duminică, într-un mesaj pe platforma X.

Update: Emmanuel Macron spune că poporul francez împărtăşeşte şocul şi indignarea americanilor. 

"Gândurile mele merg spre preşedintele Donald Trump, dar şi spre victima tentativei de asasinat. Îi doresc lui Donald Trump recuperare rapidă. Un spectator a fost ucis, alţi câţiva sunt răniţi. Este o tragedie pentru democraţie. Franţa împărtăşeşte şocul şi indignarea poporului american", a scris Macron pe X. 

Update: Şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a reacţionat. 

"Sunt profund şocată de atacul armat care a avut loc la mitingul electoral al fostului preşedinte american Donald Trump. Îi doresc o recuperare rapidă şi prezint condoleanţe familiei victimei nevinovate. Violenţa politică nu are loc în democraţie", a scris Ursula von der Leyen pe X. 

Update: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj după atacul armat asupra lui Donald Trump. 

"Sunt şocat de atacul asupra fostului preşedintele Trump la mitingul său electoral. Îi doresc o recuperare rapidă şi completă. Violenţa şi agresiunea nu sunt atributele niciunei democraţii", a scris Klaus Iohannis. 

Update: Premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj după atacul asupra lui Donald Trump. 

"Îi doresc recuperare rapidă preşedintelui Donald Trump şi victimelor acestui atac. Indiferent de diferendele politice sau ideologice, violenţa nu este niciodată justificată sau acceptabilă", a scris Marcel Ciolacu pe X. 

Update: Sunt şocat de atacul asupra fostului preşedinte SUA Donald Trump la mitingul din Pennsylvania. Asemenea violenţe nu au justificare şi nu îşi au locul nicăieri în lume. Niciodată nu trebuie să câştige violenţa. Sunt uşurat să aflu că Donald Trump este acum în siguranţă şi îi urez o recuperare rapidă. Îmi prezint condoleanţele către familia şi apropiaţii victimei ucise. 

Sper ca America să fie mai puternică după acest atac", a scris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe X. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prima declaraţie a lui Donald Trump după tentativa de asasinat 

"Vreau să mulţumesc Serviciului Secret al Statelor Unite, dar şi tuturor poliţiştilor de la eveniment, pentru răspunsul rapid la atacul armat care a avut loc în Butler, Pennsylvania. Cel mai important, vreau să îmi ofer condoleanţele familiei persoanei care a fost ucisă. Este incredibil că aşa ceva se poate întâmpla în ţara noastră. Nu se ştie încă nimic despre atacator, care e mort. 

Eu am fost împuşcat cu un glonţ care mi-a atins zona superioară a urechii drepte. Am ştiut imediat că ceva e în neregulă, pentru că am auzit un şuierat, apoi focuri de armă, şi imediat după am simţit cum glonţul mi-a străpuns pielea. Am sângerat mult, aşa că atunci mi-am dat seama ce s-a întâmplat. Dumnezeu să binecuvânteze America", a scris Donald Trump pe Truth Social. 

Joe Biden şi Kamala Harris au reacţionat imediat 

"Am fost informat despre atacul de la mitingul lui Donald Trump din Pennsylvania. Sunt fericit să aud că e în siguranţă şi că se simte bine. Mă rog pentru el şi pentru familia lui, dar şi pentru toţi cei care au fost la miting. Aşteptăm mai multe informaţii. Eu şi Jill le mulţumim celor din Serviciul Secret care l-au protejat. Nu există loc pentru asemenea violenţe în SUA. Trebuie să ne unim ca naţiune pentru a le condamna", a transmis Joe Biden. 

Şi Kamala Harris, vicepreşedintele SUA, a avut un mesaj. 

"Am fost informată cu privire la atacul asupra fostului preşedinte Donald Trump, la mitingul din Pennsylvania. Eu şi Doug suntem uşuraţi că nu a fost rănit grav. Ne rugăm pentru el, pentru familia lui, şi pentru toţi cei care au fost răniţi sau afectaţi de acest atac fără sens. Suntem recunoscători celor din Serviciul Secret, celor care au ajuns primii la faţa locului dar şi autorităţilor locale care au acţionat imediat. 

Violenţe de acest tip nu au voie să aibă loc în ţara noastră. Trebuie să condamnăm acest act îngrozitor şi să ne asigurăm că nu va duce la şi mai multă violenţă", a transmis aceasta. 

Mike Johnson, liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, spune că "le mulţumim forţelor de ordine care au răspuns la acest atac. Am fost informat de ce s-a întâmplat şi urmăresc ce se întâmplă în continuare. Acest act îngrozitor de violenţă politică la un miting paşnic nu trebuie să aibă loc în ţara noastră şi ar trebui condamnat în unanimitate". 

Reacţii la nivel internaţional 

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, "condamnă fără echivoc acest act de violenţă politică şi îi transmite preşedintelui Trump o recuperare rapidă", conform unui comunicat de presă. 

Premierul britanic Keir Starmer a reacţionat şi el pe X (fosta Twitter). 

"Sunt şocat de scenele de la mitingul lui Donald Trump. Îi transmit lui şi familiei lui cele mai bune gânduri. Violenţa politică de orice formă nu are loc în societăţile noastre. Gândurile mele se îndreaptă către victimele acestui atac", a scris Keir Starmer. 

"Sunt îngrozit de atacul armat asupra fostului preşedinte Trump. Nu poate fi spus suficient, violenţa politică este inacceptabilă. Gândurile mele merg către Donald trump, către cei de la eveniment şi către toţi americanii", a transmis şi Justin Trudeau, premierul canadian. 

Un alt aliat al SUA, premierul Japoniei Fumio Kishida, spune că "trebuie să stăm fermi împotriva oricărui tip de violenţă care provoacă democraţia. Mă rog pentru recuperarea rapidă a lui Donald Trump". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel