Donald Trump a renunţat să mai impună o interdicţie totală recrutării de militari transsexuali, limitând însă drastic accesul în armată al celor care doresc schimbare de sex sau au făcut-o deja, transmite AFP.
'Revoc memorandumul meu din 25 august' referitor la persoanele transgender din armată', declară preşedintele Trump în documentul publicat vineri seară de Casa Albă, cu referire la textul care ordona Pentagonului să nu mai recruteze persoane transsexuale.
Potrivit lui Donald Trump, persoanele transsexuale care 'ar putea avea nevoie de tratamente medicale substanţiale, mai ales prin medicamente sau intervenţii chirurgicale, sunt descalificate pentru a servi în armată, cu excepţia anumitor situaţiilor limitate'.
'Secretarul Apărării şi secretarul pentru Securitate Internă, în cazul gărzilor de coastă, îşi pot exercita autoritatea pentru a pune în practică orice decizie privind serviciul în forţele armate al indivizilor transsexuali', adaugă preşedintele Trump.
Mesaje pe Twitter
El anunţase, printr-o serie de mesaje pe Twitter în iulie, că va interzice serviciul în armată pentru persoanele transsexuale, revenind astfel asupra unei decizii emblematice a predecesorului său democrat Barack Obama privind acceptarea recruţilor transsexuali de la 1 iulie 2017. Jim Mattis a amânat însă cu şase luni termenul pentru a 'evalua impactul' acestei integrări asupra forţelor armate.
Raport
Pentagonul a publicat vineri seară raportul lui Mattis către preşedinte, în care se face distincţia între persoanele transsexuale care vor să-şi schimbe sexul sau au făcut-o deja, şi cele care se identifică sub un sex diferit faţă de cel de la naştere, fără a merge însă până la tratamente medicale pentru a-şi schimba sexul.
Prima categorie nu va fi autorizată să se angajeze în armată, dar cea de-a doua va putea servi la fel ca şi orice alte persoane, precizează documentul. El justifică această distincţie prin riscurile pe care le prezintă persoanele care au făcut schimbare de sex pentru gradul de pregătire a forţelor armate, precum şi prin costurile medicale 'disproporţionate' pe care ele le implică. 'Prin însăşi natura sa, serviciul în armată pretinde sacrificii. Bărbaţii şi femeile care s-au angajat voluntar acceptă limitele impuse libertăţilor lor individuale - libertate de exprimare, libertate de angajament politic, libertate de mişcare - pentru a se asigura că cetăţenii americani beneficiază pe deplin de libertăţile lor individuale', subliniază Jim Mattis.
[citeste si]
Potrivit estimărilor, între 1.320 şi 15.000 de persoane transsexuale sunt angajate în armata americană, care cuprinde 1,3 milioane de militari în serviciu activ. Mai mulţi militari transgender au depus plângeri împotriva preşedintelui Trump şi a Pentagonului, denunţând incertitudinea în privinţa păstrării posturilor în armată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu