Harris vs Trump. România, menționată în confruntare. Schimb de replici: „Era să încasez un glonț în cap din cauza lor” / „Crede în existența lui Hannibal Lector” | video

FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace

Donald Trump și Kamala Harris au fost pentru prima dată față în față, în calitate de candidați pentru fotoliul de la Casa Albă.

Update 16

Ultimele cuvinte ale candidaților

Harris și-a petrecut ultimele minute din dezbatere încercând să creeze un contrast final între viziunea ei pentru țară și cea a lui Trump.

„Nu ne ducem în urmă”, a spus ea. „Și cred că poporul american știe că avem mult mai multe lucruri în comun, decât aspecte care ne despart, și că putem găsi o nouă cale de urmat”.

Trump a încheiat dezbaterea dezaprobând activitatea administrației prezidențiale din care face parte Harris.

„Spune că va face toate aceste lucruri minunate. De ce nu le-a făcut? Ea este acolo de trei ani și jumătate", a spus el. „Cel mai prost președinte, cel mai prost vicepreședinte din istoria țării noastre”, a conchis el.

Update 15

ABC, gazda dezbaterii: Harris, vizibil mai expresivă

„În timp ce Trump a zâmbit ocazional sau a clătinat din cap, limbajul corpului ei este mult mai bine încadrat, întorcându-se de mai multe ori înspre Trump și înapoi, încrucișându-și mâinile, desfăcându-le, cu puternice expresii de dezacord cu Trump în timp ce acesta vorbea.

De exemplu, ea părea dezgustată când Trump l-a menționat pe Viktor Orban, premierul din Ungaria. Totodată, când Trump vorbea despre 6 ianuarie, ea a clătinat din cap.

Cele mai mari reacții ale lui Trump de până acum au fost în privința dosarelor sale în instanță și atunci când Harris i-a spus „tu candidezi împotriva mea” (nu a președintelui Joe Biden). Atunci, el a ridicat din sprâncene și a zâmbit”, scrie ABC, într-o analiză a dezbaterii.

Update 14

Donald Trump susține că Harris nu a reușit să asigure pacea după ce a fost trimisă să negocieze cu liderii Ucrainei și Rusiei.

Harris a răspuns: „Am spus la începutul acestei dezbateri, veți auzi o grămadă de minciuni venind de la acest om. Și aceasta este încă una.”

Update 13

În prima oră a dezbaterii prezidențiale de marți, 71% dintre donatorii campaniei vicepreședintelui Kamala Harris au fost femei, a declarat un oficial de campanie pentru CNN. Creșterea substanțială a numărului donatoarelor poate avea la bază disputele aprinse dintre cei doi candidați pe temele legate de avort și acces la fertilizare in vitro.

FOTO: Reuters Marketplace

Update 12

Kamala Harris în roagă pe Donald Trump să nu mai „mintă” în privința așa-ziselor politici de interzicere a armelor pe care ea le-ar propune: „Atât eu, cât și Tim Waltz, deținem arme”. Vicepreședinta SUA a subliniat că vizează doar controale mai amănunțite în vederea obținerii permiselor de port armă.

Update 11

Întrebat dacă are un plan prin care să înlocuiască „Obama Care”, programul de asigurări de sănătate al fostului președinte american Barack Obama, Donald Trump a evitat răspunsul, pentru ca apoi, la presiunile moderatorilor, să declare că are „conceptul unui plan”. Drept replică, Harris își explică programul amplu de guvernare în privința asigurărilor de sănătate.

Update 10

Moderatorul îl întreabă pe Trump cum va „opri invazia asupra Ucrainei în 24 de ore”, așa cum a susținut înainte de pauza publicitară. Fostul președinte al SUA a evitat să răspundă întrebării, atacându-l pe Biden, în schimb. Întrebat dacă e de părere că „interesul cel mai bun pentru SUA este victoria Ucrainei”, Donald Trump a evitat iarăși un răspuns direct.

Kamala Harris îi amintește lui Trump că „adversarul tău nu e Joe Biden, ci eu”. Ea precizează apoi faptul că a fost implicată în mai multe vizite externe pentru găsirea unei formule de pace, printre care și România. Harris a precizat apoi că, fără o victorie a Kievului, „Putin s-ar așeza la Kiev cu ochii ațintiți pe restul Europei, începând cu Polonia”.

În încheierea răspunsului, vicepreședinta SUA i-a pus o întrebare retorică lui Trump: „De ce nu le spui celor 800.000 de polonezi cu cetățenie americană, chiar acum, în Pensylvania, cât de rapid ai fi capabil să renunți (la cererile Varșoviei), în favoarea a ceea ce tu consideri că e o prietenie cu un dictator, care te-ar mânca pe pâine?”

Update 9

Trump susține că Harris „urăște Israelul”, iar țara din Orientul Mijlociu ar „înceta sa existe in 2 ani”, dacă aceasta ar fi aleasă. Vicepreședinta SUA a negat vehement acuzațiile, declarând că toată cariera a „susținut Israelul”. Merită menționat faptul că vicepreședinta SUA este măritată cu Doug Emhoff, un avocat american cu origini evreiești.

Totodată, aceasta a declarat în multiple rânduri că susține dreptul Israelului la auto-apărare și administrația prezidențială actuală a oferit, alături de Congres, o serie mare de armament Israelului, mai ales după atacul de la 7 octombrie, chiar și în ciuda sondajelor unde majoritatea americanilor se declarau împotriva acestor decizii.

Update 8

„Donald Trump a fost concediat de 81 de milioane de americani. (...) Liderii lumii râd de Donald Trump. Militarii îl numesc o rușine”, a răspuns Kamala Harris, după ce fostul președinte a refuzat, cu o nouă ocazie, să își recunoască înfrângerea din 2020.

FOTO: Reuters Marketplace

Update 7

Donald Trump dă vina pe democrați pentru atentatul de asasinat al căruia a fost țintă. „Era să mă aleg cu un glonț în cap din cauza lor", a declarat Trump, care a explicat că asocierea lui cu Rusia, de către adversarii politici, ar fi de vină pentru acel episod.

Update 6

Donald Trump vorbește iarăși despre „criminalii” și „infractorii” care traversează ilegal granița. Răspunsul lui Harris: „Aceasta este o remarcă ambițioasă, mai ales din partea cuiva care este deja condamnat penal și cercetat pentru infracțiuni economice, încercarea răsturnării unor alegeri și are următoarea înfățișare în fața judecătorului în noiembrie”.

Update 5

Kamala Harris invită spectatorii să meargă la evenimentele de campanie ale contracandidatului. „Veți vedea pe parcursul mitingurilor sale că vorbește despre personaje fictive precum Hannibal Lector. Va vorbi despre faptul că sistemele eoliene pot provoca cancer. Și ce veți observa, de asemenea, că oamenii încep să părăsească mitingurile lui devreme din epuizare", a spus ea. Remarca îl irită vizibil pe Trump, care susține că nimeni nu merge la evenimentele de campanie ale Kamalei Harris.

În realitate, Harris este prima candidată democrată care reușește să adune mulțimi de anvergura celor prezente la vechile discursuri ale lui Barack Obama, adunând zeci de mii de spectatori în fiecare oraș, substanțial mai mulți decât în cazul lui Trump.

Update 4

Moderatoarea dezbaterii îl contrazice pe Donald Trump și îi amintește că de fapt în niciun stat american nu este legală „uciderea bebelușilor după naștere”, așa cum tocmai susținuse fostul președinte american. Răspunsul imediat al Kamalei Harris a fost: „v-am spus că veți auzi multe minciuni”.

Cei doi continuă să vorbească despre posibilitatea interzicerii avortului la nivel național. Donald Trump refuză să spună dacă va vota cu veto o astfel de propunere din partea Congresului, în timp ce Kamala Harris se declară o fermă susținătoare a dreptului femeilor de a decide în privința corpurilor acestora.

Update 3

Kamala Harris dă vina pe Trump pentru că ar fi permis Chinei să copieze tehnologie americană prin politicile externe din mandatul său.

Update 2

Cei doi candidați vorbesc despre planurile lor economice. Kamala Harris propune politici pentru încurajarea clasei mijlocii și a IMM-urilor, subliniind faptul că Donald Trump urmărește doar tăierea taxelor în favoarea miliardarilor. „Cred în ambiția, aspirația, visele poporului american”, a spus ea.

Drept răspuns, Donald Trump dă vina pe administrația actuală pentru creșterea inflației și pentru politici prea permisive ale imigrației, din cauza cărora străinii ar fi ocupat locurile de muncă ale americanilor. Acesta descrie imigranții ca fiind oameni evadați din închisori și instituțiile de sănătate mintală.

Kamala Harris și-a folosit minutul pentru răspuns pentru a aminti americanilor că viziunile extremiste ale lui Donald Trump sunt desprinse din Proiectul 2025. „În această dezbatere, veți auzi aceeași placă veche obosită, o grămadă de minciuni, nemulțumiri și injurii”, a spus ea.

Donald Trump a negat că are orice legătură cu acest plan. VEZI MAI MULTE DETALII DESPRE PROIECTUL 2025 AICI.

Drept răspuns, Kamala Harris a încercat să îl agite pe Trump: „Să vorbim despre ce ne-a lăsat Donald Trump. Donald Trump ne-a lăsat cel mai mare șomaj de la Marea Criză Economică. Donald Trump ne-a lăsat cea mai gravă epidemie de sănătate publică dintr-un secol. Donald Trump ne-a lăsat cel mai grav atac asupra democrației noastre de la Războiul Civil. Și ceea ce am făcut este să curățăm mizeria lui Donald Trump”.

Update 1

Dezbaterea a început. Kamala Harris a întins mâna pentru a-l saluta pe Trump, ușor surprins de gestul ei.

FOTO: Reuters Marketplace

-------------------------------------------------

Știrea inițială:

Youtube video image

Dezbaterea va începe la ora 04:00, ora României, iar în articolul de față puteți citi în timp real cele mai importante declarații ale celor doi candidați la președinția SUA.

Candidatul inițial al Partidului Democrat, Joe Biden, președintele în funcție al Statelor Unite, s-a retras din cursă după o dezbatere eșuată împotriva lui Donald Trump. Locul său a fost preluat de actualul vicepreședinte al SUA, Kamala Harris.

În plan simbolic, dezbaterea de astăzi dintre Donald Trump și Kamala Harris poate fi o rememorare a dezbaterii pe care tot Trum a avut-o în 2016 cu Hillary Clinton, candidata democraților de la acea vreme.

CITEȘTE ȘI               -              Tot ce trebuie să știi despre dezbaterea Trump vs. Kamala Harris, așteptată de întreaga planetă. Alegerile din SUA, pe înțelesul tuturor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel