Donald Tusk, aproape de a redeveni premier. Ce se va întâmpla în Polonia, după alegerile care au pus pe jar populiștii din toată Europa

Donald Tusk
Donald Tusk

Luni dimineață, polonezii s-au trezit cu posibilitatea unui nou guvern, după ce partidul naționalist de guvernământ pare să fi obținut o majoritate parlamentară insuficientă, deschizând astfel calea pentru partidele de opoziție să preia puterea, ceea ce ar însemna o schimbare majoră la Varșovia.

De la preluarea puterii de către partidul Lege și Justiție (PiS) în 2015, Polonia a intrat în numeroase conflicte cu Uniunea Europeană în legătură cu statul de drept, libertatea presei, migrația și drepturile comunității LGBT. Cu toate acestea, partidele de opoziție s-au angajat să repare relațiile cu Bruxelles și să anuleze regimul politic autoritar instaurat de PiS.

Un sondaj Ipsos realizat duminică la ieșirea de la urne a acordat partidului PiS 36,8% din voturi, ceea ce ar însemna obținerea a numai 200 de locuri în parlamentul cu 460 de locuri.

Predicțiile arată că partidele de opoziție, conduse de Coaliția Civică (KO), ar putea câștiga împreună 248 de locuri. Formațiunea KO este estimat să obțină 31,6% din voturile exprimate, de una singură.

Ca urmare a acestor rezultate, moneda Poloniei, zlotul, s-a întărit, fiind cu aproximativ 1,3% mai valoroasă la 05:15 GMT.

Sondajul de ieșire a fost întârziat, iar unii comentatori au speculat că acest lucru s-ar datora ratei neașteptate de participare record.

Televiziunile au arătat imagini cu sute de persoane, în principal tineri, așteptând într-o coadă lungă la una dintre secțiile de votare din orașul Wrocław din vest. Localnicii le-au adus ceai fierbinte, pături și mâncare.

Unii dintre cei din coadă au spus că au așteptat timp de șase ore. Secția de votare s-a închis puțin înainte de ora 3 dimineața (01:00 GMT), adică cu aproximativ șase ore mai târziu decât programul oficial de închidere al secțiilor de votare.

Donald Tusk, liderul KO, în vârstă de 66 de ani, fostul președinte al Consiliului European, a fost în culmea fericirii după anunțarea primelor rezultate ale exit poll-ului.

"Democrația a câștigat... Acesta este sfârșitul guvernului PiS," le-a spus el membrilor partidului.

Cu toate acestea, dacă rezultatele oficiale confirmă sondajul de ieșire, Tusk și aliații săi din partidul "A Treia Cale" și din ”Noua Stângă” ar putea trebui să aștepte săptămâni sau chiar luni înainte de a avea ocazia să formeze un guvern.

Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat că va oferi partidului câștigător prima șansă, sugerând că prim-ministrul Mateusz Morawiecki sau alt lider de partid ar trebui să aibă prioritate. Cu toate acestea, având în vedere că partidul de extremă dreapta, ”Confederația”, a obținut 6,2%, sub așteptări, președintele va avea puțini aliați, au afirmat experții citați de Reuters.

Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS în vârstă de 74 de ani, a spus oficialilor adunați la sediul partidului din centrul Varșoviei că nu este clar dacă prestația de duminică va duce la un nou mandat la guvernare.

"Trebuie să sperăm că, indiferent dacă suntem la putere sau în opoziție, proiectul nostru va continua... Nu vom permite Poloniei să-și piardă dreptul de a-și decide propriul destin."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel