Donald Tusk cere opoziţiei să prezinte un program pozitiv în vederea alegerilor legislative

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a chemat marţi, la Gdansk, opoziţia poloneză să nu îşi limiteze acţiunea la combaterea conservatorilor aflaţi la putere, ci să propună cetăţenilor un program pozitiv în vederea alegerilor legislative ce vor fi organizate în luna octombrie, transmite AFP. 

"Astăzi sunteţi un pic abătuţi, dar o săptămână ajunge", a spus Tusk făcând aluzie la înfrângerea opoziţiei în alegerile europarlamentare din 26 mai în faţa conservatorilor din partidul Dreptate şi Justiţie (PiS). "Încruntaţii nu câştigă niciodată nimic", a adăugat el. 

Preşedintele Consiliului European s-a adresat mai multor zeci de mii de persoane adunate marţi într-o piaţă însorită din Gdansk cu ocazia celebrării a 30 de ani de la alegerile legislative care au grăbit căderea comunismului în Europa de Est.

"Nu sunteţi doar anti-PiS s-a adresat Tusk mulţimii adunate, "nu sunteţi o forţă negativă care nu propune nicio idee, care ştie doar să fie 'contra'". 

În realitate, opoziţia de centru adunată în jurul fostului partid al lui Tusk, Platforma Civică (PO), este deseori criticată în mass-media din cauza absenţei unui program atrăgător comparativ cu dinamismul PiS care se traduce în special prin numeroase măsuri cu caracter social, notează AFP. 

Donald Tusk a amintit că 4 iunie 1989 nu reprezintă doar data primelor alegeri semi-democratice din Polonia, dar şi cea a masacrului din piaţa Tien An Men din Beijing. El a prezentat cele două evenimente pentru a aminti că societatea poloneză a ştiut să evolueze spre democraţie fără a vărsa sânge.

"Aceste două viziuni continuă să fie prezente în Europa, în lume (...), iar această dilemă apare şi în politica poloneză", a adăugat Tusk.

Întâlnirea "a fost optimistă şi dătătoare de speranţă, mulţumită lui Lech Walesa şi lui Tusk", a declarat pentru AFP Mariola, o profesoară din Gdansk în vârstă de 35 de ani. "Ne aşteptam la ceva mai spectaculos. Au fost moderaţi, dar poate că a fost mai bine aşa, trebuie să medităm la asta", a adăugat ea. 

Atât Tusk cât şi alţi vorbitori au adus omagiu liderului istoric al Solidarităţii, preşedintele Lech Walesa care, părând să fie în formă bună, a participat la festivităţi şi a ţinut mai multe cuvântări. Walesa a profitat de ocazie pentru a atrage atenţia asupra demagogiei, populismului şi inegalităţilor sociale. 

"Nici comunismul, nici capitalismul de acum nu sunt potrivite pentru secolul 21. Popoarele nu vor accepta împărţirea bogăţiilor de acum, aşa cum se întâmplă astăzi şi care riscă să continue. Aşadar ar putea apărea o nouă 'Revoluţie din Octombrie' dacă nu ne aşezăm la masă cu cei care deţin aceste bogăţii, a avertizat liderul istoric al Solidarităţii. 

Portul Gdansk şi în special şantierele navale reprezintă un loc simbolic de unde a pornit mişcarea care a condus la democratizarea Europei de Est după aproape o jumătate de secol de dominare sovietică. 

Pe 4 iunie 1989, în urma negocierilor cunoscute ca "masa rotundă", dintre regimul generalului Wojciech Jaruzelski şi opoziţia condusă de Lech Walesa, liderul Solidarităţii (primul sindicat liber din lagărul comunist), polonezii au votat la alegerile legislative "semi-democratice", iar rezultatul acestora a reprezentat o respingere totală a puterii şi a sistemului comunist. 

În urma acestei consultări populare neobişnuite de la instaurarea regimului controlat de Moscova, opoziţia a obţinut 35% din locurile camerei inferioare la care putea pretutindeni acces potrivit legii electorale negociate, puterea rezervându-ţi majoritatea de 65%. Candidaţii susţinuţi de Solidaritatea au ocupat 99% din locurile Senatului, pentru care scrutinul a fost complet liber. Două luni mai târziu, intelectualul catolic Tadeusz Mazowiecki devenea primul şef de guvern necomunist din Europa de Est. Zidul Berlinului urma să cadă în luna noiembrie a aceluiaşi an. Peste 10 ani Polonia se alătura Alianţei Nord-Atlantice şi 5 ani mai târziu Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel