Donald Tusk declară Polonia "lider al UE", după ce Emmanuel Macron a dizolvat Parlamentul francez

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Emmanuel Macron a decis dizolvarea Adunării franceze, după rezultatul înregistrat la votul pentru alegerile europarlamentare. Donald Tusk a declarat că ţara sa, Polonia, oferă "o licărire de speranţă" pentru Europa, în acest context. 

Primele estimări ale rezultatelor au confirmat un avans clar al dreptei naţionaliste şi radicale în Uniunea Europeană şi un eşec zdrobitor pentru liderii celor două mari puteri ale UE, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron, care a anunţat dizolvarea Adunării franceze.

"Cei aflaţi la putere în Germania nu au niciun motiv să fie mulţumiţi. Cei aflaţi la putere în Franţa au motive să fie teribil de trişti", a declarat Donald Tusk, fostul şef al Consiliului European, după anunţarea rezultatelor exit-poll-ului din Polonia.

Pe de altă parte, "Polonia a arătat că democraţia, onestitatea şi Europa triumfă", a adăugat el, conform Agerpres.

Partidul lui Tusk va avea 21 de europarlamentari 

Coaliţia Civică a câştigat alegerile din Polonia cu 38,2% dintre voturi, iar astfel va avea 21 de eurodeputaţi la Bruxelles. PiS, partidul Lege şi Justiţie, a obţinut 33,9% dintre voturile din Polonia, ceea ce îi va oferi 19 europarlamentari. 

"Astăzi am arătat că suntem un far de speranţă pentru Europa", a declarat el.

"Astăzi, şi acest lucru nu mai este un slogan sau o consolare pentru sufletele poloneze rănite, este evident pentru întreaga Europă: suntem liderul Uniunii Europene", a spus Tusk.

Marine le Pen salută decizia lui Macron 

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a salutat duminică decizia preşedintelui Emmanuel Macron privind organizarea de noi alegeri legislative, după ce tabăra acestuia a pierdut puternic la alegerile UE din ţară, relatează Reuters.

"Suntem pregătiţi să preluăm puterea dacă francezii ne acordă încrederea la viitoarele alegeri naţionale", a declarat ea în cursul unui miting.

Condus de Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, Adunarea Naţională (RN) a câştigat aproximativ 32% din voturi duminică, faţă de 15% cât a întrunit partidul lui Macron, potrivit primelor sondaje la ieşirea de la urne.

"Urmaşul" politic al Marinei Le Pen şi actualul lider al RN, Jordan Bardella, a declarat după anunţarea exit-pollurilor că rezultatul alegerilor europene din Franţa arată dorinţa pentru schimbare a cetăţenilor. "Francezii vor ca UE să-şi schimbe cursul", a spus el, adăugând totodată că avantajul RN asupra partidului macronist înseamnă că francezii resping cu adevărat politicile lui Macron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel