Donald Tusk, liderul care a transformat Polonia într-o poveste europeană de succes, are o misiune și mai grea tura aceasta (reportaj The Guardian)

Donald Tusk, cunoscut de prieteni pentru curajul său și „încăpățânarea monstruoasă”, își propune să aducă reforme în fața unui electorat divizat și a unui președinte ostil.

Obiceiul tânărului Donald Tusk, după ce privea sau juca fotbal cu prietenii, era să facă două toasturi la barul Pod Kasztanami din Gdańsk: primul pentru succesul clubului său, Lechia Gdańsk, și al doilea pentru „sfârșitul comunismuluu” în Polonia, scrie The Guardian într-un reportaj.

Tusk, acum în vârstă de 66 de ani, nu are mari șanse să participe la meciul anual de fotbal pe care cercul său restrâns îl joacă de 40 de ani, întotdeauna la prânz în Ajunul Anului Nou. Dar la finalul partidei este probabil să fie propus un al treilea toast - pentru revenirea lui Tusk ca prim-ministru și pentru sfârșitul flirtului dezastruos al Poloniei cu un populism care a adâncit diviziunile în societate, a subminat instituțiile democratice și a creat o ruptură între Varșovia și UE.

Revenirea lui Tusk după opt ani de guvernare a partidului Lege și Justiție (PiS) va fi un moment de satisfacție pentru cei care ridică un pahar de vodcă în Gdańsk; mulți dintre aceștia l-au susținut încă de când era organizator al grupurilor de studenți în cadrul mișcării anti-comuniste Solidaritatea, care a apărut din grevele de la șantierele navale locale. Dar ei vor recunoaște și că a doua venire a lui Tusk nu este deloc garantată succesului; comunismul a căzut în Polonia, dar performanța lui Lechia Gdańsk nu a reușit niciodată să se ridice la pasiunea fanilor săi.

Marți, la o zi după ce parlamentul a votat în favoarea numirii sale ca prim-ministru, Tusk va prezenta guvernul său, o coaliție greoaie a grupului său de Coaliție Civică, pe care îl împarte cu partidul agrar conservator A Treia Cale și partidul progresist Noua Stângă. El ar putea prelua funcția miercuri. „Vom repara totul împreună”, le-a spus Tusk parlamentarilor. „De mâine, vom putea corecta greșelile pentru ca toată lumea, fără excepție, să se simtă acasă.”

Deși va avea din nou acces la Willa Parkowa, o frumoasă reședință oficială la câteva sute de metri de cancelarie, în Varșovia, prietenii săi spun că se așteaptă să petreacă cât mai mult timp posibil în apartamentul modest al familiei sale din Sopot, un oraș prosper de pe coasta Baltică a Poloniei, la nord de Gdańsk.

Descriși necuviincios de un ziar local drept „întunecoși”, aici Tusk și soția sa, Małgorzata, și-au crescut copiii, Michał și Katarzyna, acum în vârstă de 41 și 36 de ani. Ultima dată când soțul ei a fost prim-ministru, între 2007 și 2014, Małgorzata, o fostă bibliotecară universitară, a rămas în Sopot.

Cele două mandate ale lui Tusk au fost marcate de introducerea politicilor de piață liberă, despre care, susținătorii săi spun că, deși dure pentru unii, au controlat datoria publică în urma prăbușirii economice globale și au adus la o creștere record pentru țară. Aproape în fiecare weekend se întorcea în Sopot, nu în ultimul rând pentru a se alătura prietenilor săi la antrenamentele de fotbal de duminică, chiar și în cele mai aspre ierni baltice.

„Niciodată nu ar fi ratat o prezență”, își amintește un coechipier pentru The Guardian, „asemenea politicii, știa unde va ateriza mingea pentru a marca.”

Tusk, numit trădător, spion german și slugă a Bruxelles-ului, de propaganda extremistă, chiar în platourile televiziunii publice

O astfel de atașare pentru spațiul familiar este de înțeles dat fiind stresul și presiunile pe care Varșovia cu siguranță le va suporta în curând după o campanie electorală toxică, în care PiS l-a atacat neîncetat pe fostul președinte al Consiliului European, numindu-l pe rând trădător, spion german și slugă a Bruxelles-ului.

Prietenii sugerează că atașamentul lui Tusk pentru Sopot oferă o viziune semnificativă asupra modului în care s-a luptat pentru a reveni în fruntea politicii poloneze după ce acum doi ani era inexistent în sondaje. Și, poate mai important, de ce.

„El este cașubian”, a spus Jacek Karnowski, 60 de ani, un deputat nou ales pentru Platforma Civică, parte a Coaliției Civice, care a servit timp de 25 de ani ca primar al orașului natal al lui Tusk, referindu-se la minoritatea etnică slavă occidentală de 300.000 de oameni care provine din nord-estul Poloniei. „Acesta este un tip de oameni foarte duri, în acțiune”, a spus el. „Sunt încăpățânați, au o viziune pe termen lung și tradiția este foarte importantă pentru ei.”

Când Karnowski a fost inculpat în 2009 pentru acuzații de corupție, de care a fost achitat în 2015, Tusk l-a îndemnat pe vechiul său prieten să părăsească partidul. Karnowski recunoaște că a fost foarte supărat la acea vreme. „Contextul a fost împotriva lui Tusk, de asemenea - atât împotriva mea, cât și împotriva lui”, a spus el despre motivele sale de a-l ierta pe Tusk. „Și sunt mai mult decât sigur că avem același dușman, aceeași persoană care a încercat să distrugă democrația poloneză.”

Localnică din orașul natal al lui Tusk: „Situația din Polonia este teribilă. Am trăit în comunism și a fost mai ușor, nu exista ură. Ne era frică, probabil, dar nu exista atâta ură”

Acel dușman comun este Jarosław Kaczyński, în vârstă de 74 de ani, președintele PiS, care de fapt a condus țara de 38 de milioane de oameni în ultimii opt ani, perioadă în care viitorul democrației Poloniei a venit în discuție pentru prima dată de la căderea Republicii Populare Poloneze, în 1989.

Economia Poloniei a parcurs o lungă cale de când țara s-a alăturat UE în 2004. Venitul pe cap de locuitor este pe cale să-l depășească pe cel al Regatului Unit până în 2030, dar odată cu schimbarea economică vin și anxietățile, iar PiS a răspuns cu restricții privind drepturile la avort, demonizarea persoanelor LGBTQ+ și tirade împotriva migranților și refugiaților. Bruxelles-ul a blocat zeci de miliarde de euro în fonduri, din cauza politizării sistemului judiciar polonez, în timp ce transformarea canalului public de televiziune TVP într-o aripă de propagandă pentru PiS este poate cea mai vizibilă schimbare pentru străini.

Tusk, a cărui bunica maternă de origine germană este adesea adusă în discuție de postul TV într-o perioadă când țara vecină este privită cu dispreț public, a purtat mereu un simbol asemănător cu o țintă de arma pus pe piept, în emisiunile de știri. Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost condamnat luna trecută pentru amenințări cu moartea împotriva lui Tusk, după ce a auzit la televiziunea publică că viitorul premier ar aboli beneficiile sociale. Kaczyński l-a descris pe Tusk drept „un trădător care trebuie exterminat moral”.

În Germania și Franța, se vorbește despre un nou „Weimar”, un concept conform căruia, împreună cu Polonia, cele două țări vor conduce împreună politica UE. Tusk a fost considerat un președinte eficient al Consiliului European, slujba pe care a primit-o la Bruxelles după ce a părăsit guvernul. A avertizat în privința lui Donald Trump devreme. Un consilier al lui Michel Barnier, Georg Riekeles, și-a amintit de „optimismul peren” al lui Tusk cu privire la posibilitatea de a evita Brexit-ul, deși a iritat unele țări din UE, care au vrut doar să se încheie acele negocieri.

Un astfel de optimism este foarte necesar astăzi, a spus Ewa Chrzan, în vârstă de 67 de ani, o prietenă de familie, în timp ce își plimba terrierul irlandez pe lângă casa familiei lui Tusk. „Nu știu câți oameni l-au vrut înapoi”, a spus ea. „Dar situația din Polonia este teribilă. Am trăit în comunism și a fost mai ușor, nu exista ură. Ne era frică, probabil, dar nu exista atâta ură.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel