Opoziţia este gata să preia puterea în Polonia, spune Tusk

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Principalele partide de opoziţie din Polonia au declarat marţi că sunt gata să preia puterea, în timp ce încearcă să crească presiunea asupra preşedintelui pentru a lua o decizie rapidă privind numirea candidatului lor, Donald Tusk, ca prim-ministru, relatează Reuters. 

Partidele de opoziţie pro-Uniunea Europeană (UE) au câştigat majoritatea la alegerile de la începutul acestei luni, o schimbare uriaşă pentru Polonia după opt ani de dispute cu Bruxellesul pe probleme de la independenţa judiciară la drepturile LGBT.

Preşedintele Andrzej Duda, un aliat al partidului naţionalist la putere Lege şi Justiţie (PiS), a spus anterior că primul căruia îi va oferi formarea unui guvern va fi cel mai mare partid din camera inferioară a parlamentului. PiS s-a plasat primul la alegerile generale, dar a pierdut majoritatea. Este puţin probabil să poată forma un guvern în lipsa unui partener de coaliţie.

'Astăzi, împreună cu liderii partidelor democratice, ne-am confirmat disponibilitatea de a coopera pe deplin şi a crea o majoritate în următorul parlament', a declarat Tusk, liderul celei mai mari grupări liberale de opoziţie din Polonia, Coaliţia Civică, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că va fi candidatul opoziţiei la funcţia de prim-ministru. Duda urmează să se întâlnească marţi şi miercuri cu liderii tuturor partidelor care au câştigat locuri în parlament.

Liderii celor trei grupări care intenţionează să formeze următorul guvern - Coaliţia Civică (KO) liberală a lui Tusk, A Treia Cale de centru dreapta şi Noua Stânga - l-au îndemnat pe Duda să nu amâne luarea unei decizii privind numirea unui nou prim-ministru. Cu toate acestea, consilierii preşedintelui au spus că el nu se va grăbi să facă o alegere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel