Sportivii ruși, din nou în atenția dopajului după aprobarea de la Paris

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Reuters: Sportivii ruși sunt supuși testelor antidoping, cerându-se modalități de testare mai performante.

Lumina dopajului se întoarce încă o dată spre Rusia după ce Comitetul Olimpic Internațional (IOC) a dat undă verde vineri pentru ca sportivii țării să concureze la Jocurile Olimpice de vară de la Paris din anul viitor în calitate de neutri.

Inițial, rușii și bielorușii au fost interziși să concureze la nivel internațional în urma invaziei Rusiei în Ucraina anul trecut, pentru care Belarus a fost folosit ca bază de pregătire.

În martie, totuși, IOC a emis o primă serie de recomandări pentru federațiile internaționale de sport pentru a permite revenirea sportivilor ruși și bieloruși, iar aceștia au revenit de atunci în majoritatea competițiilor.

Dintre cei 4.600 de sportivi din întreaga lume care s-au calificat până acum pentru Jocurile din perioada 26 iulie - 11 august, opt sunt ruși și trei au pașapoarte belarusiene.

Mult înainte de invazia Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește "o operațiune militară specială", țara era deja un paria sportiv din cauza programului său de dopaj susținut de stat, care a dus la interdicții din competiții, inclusiv de la Jocurile Olimpice.

Agenția Rusă Antidoping (RUSADA) rămâne neconformă, ridicând noi îngrijorări cu privire la testarea sportivilor ruși înaintea Jocurilor de la Paris

În ciuda condițiilor dificile, Agenția Mondială Antidoping (WADA) a declarat că au fost colectate peste 10.500 de probe de la sportivii ruși anul acesta, majoritatea fiind teste făcute în afara competițiilor, inclusiv de la sportivii care se antrenează în așa-numitele "orașe închise".

"Cu toate acestea și având în vedere istoricul, WADA rămâne sceptică și precaută în ceea ce privește Rusia", a spus WADA într-o declarație. "Trebuie să rămânem vigilenți și să ne asigurăm că nu este lăsat niciun aspect neprofilat în ceea ce privește testarea adecvată înainte de Paris.

"Încurajăm Organizațiile Antidoping să implementeze un pașaport biologic pentru toți sportivii din Rusia care ar putea concura la Paris ca neutri."

Cu lipsa unui laborator acreditat în Rusia, mostrele - atât de sânge, cât și de urină - sunt transportate cu o stricată urmărire a lanțului de custodie către laboratoarele aprobate de către WADA în afara țării.

Orice sportiv rus care concurează trebuie să furnizeze dovezi prin intermediul unui pașaport biologic.

Președintele Comitetului Olimpic și Paralimpic American (USOPC), Gene Sykes, a declarat că a discutat situația atât cu WADA, cât și cu Agenția Internațională de Testare (ITA) și a exprimat încredere cu prudență că sportivii americani vor concura pe un teren egal cu participanții ruși.

"WADA și ITA au fost amândouă la Summitul Olimpic și au vorbit foarte direct despre ceea ce știu despre testarea tuturor sportivilor ruși", a spus Sykes jurnaliștilor, după o ședință a consiliului USOPC joi. "Raportul a fost foarte detaliat.

"Un pașaport biologic pentru sportivi este un concept bine înțeles și necesită mai multă muncă, mai multe dovezi.

"Pentru a ajunge în acea etapă, odată ce sportivii sunt identificați, trebuie făcută o mulțime de muncă pentru a face întregul sistem să fie convins că sportivii sunt complet conformi."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel