Dorada cu șampanie. Rețeta specială pentru Revelion

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (OleksandrPidvalnyi)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (OleksandrPidvalnyi)

Dorada cu șampanie este o rețetă specială pentru Anul Nou. Iată cum se prepară...

Ingrediente

- 1 dorada de aproape 1 kg (curățată și gata de gătit)
- 200 g ciuperci
- 1 praz mediu
- 1 cartof mare
- 1 cățel de usturoi
- 4 linguri ulei
- 25 g unt
- 1 lămâie
- jumătate de litru de șampanie/cava
- sare
- piper alb
- pătrunjel tocat

Cum se prepară dorada cu șampanie

Se taie prazul julien. Într-o tigaie cu puțin ulei se sotează prazul până ce devine transparent. Se condimentează cu puțină sare. Se adaugă șampania sau cava, se reduce focul la mic și se lasă să se reducă timp de 10 minute, potrivit retete.unica.ro.

Cartoful se taie în felii, se acoperă cu apă rece și se dau deoparte. Ciupercile se curăță de pământ și se taie felii. Se sotează în unt până încep să lase apă. Se condimentează cu sare și piper. Se iau de pe foc. Dorada se spală și se usucă cu un prosop de bucătărie curat. Se condimentează cu sare și piper. Se crestează în câteva locuri cu un cuțit ascuțit. Lămâia se taie felii și se pune în crestăturile pe care le-am făcut anterior.

Într-o tavă de cuptor se așază cartofii, prazul (fără sosul de șampanie) și ciupercile. Dorada se așază pe legume și se stropește cu sucul de la lămâia rămasă. Cuptorul se preîncălzește la 200 de grade Celsius. Se dă la cuptor și se gătește timp de aproximativ 25 de minute, stropind regulat peștele cu sosul de șampanie păstrat deoparte. Se garnisește cu pătrunjel tocat.

Vezi și: Tort diplomat. Desertul nelipsit de pe masa de Revelion

BONUS: Sarmale ardelenești

Ingrediente

400 g carne tocată de porc
200 g carne tocată de vită
4 felii șunculiţă afumată
1 ceapă
1 lingură ulei
1 ceașcă orez
200 ml suc de roşii
sare
piper proaspăt măcinat
câteva boabe de piper
mărar proaspăt sau uscat
cimbru (opţional)
1 cană zeamă de varză
14-15 foi varză murată
ardei iute sau boia de ardei

Cum se prepară

Se amestecă toată carnea tocată, apoi se adaugă orezul şi ceapa călite în ulei, sucul de roşii, șunculiţă tăiată cubuleţe, sare şi piper. Pentru că varza murată este sărată, nu trebuie să se adauge prea multă sare. Varza murată se spală de câteva ori în apă rece şi se lasă la scurs. Se iau apoi câte două foi de varză şi se umplu cu compoziţia de carne, astfel încât să se obţină sarmale mari, care se servesc câte una la fiecare porţie, potrivit retete.unica.ro.

Se aşază într-un vas cu fundul mai gros, peste un strat de varză tocată. Se presară mărarul tocat, câteva rămurele de cimbru şi boabele de piper, apoi se toarnă zeamă de varză îndoită cu apă fierbinte cât să acopere sarmalele. Se pun la foc mijlociu, iar după primele clocote se reduce focul la minim şi se lasă să fiarbă aproximativ două ore. Se pot pune şi la cuptor o jumătate de oră. Se servesc fierbinţi cu ardei iute sau boia de ardei.

Vezi și: Cum se face piftia. Rețeta pe care trebuie neapărat să o pregătești pentru Revelion

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel