Dorel a ajuns în Egipt. A început renovarea piramidelor. "Singurul lucru care lipsea era să se adauge faianță" - Video

Dorel a ajuns în Egipt. A început renovarea piramidelor. "Singurul lucru care lipsea era să se adauge faianță" / Foto: Pixabay
Dorel a ajuns în Egipt. A început renovarea piramidelor. "Singurul lucru care lipsea era să se adauge faianță" / Foto: Pixabay

Egiptul renovează una dintre piramidele sale antice folosind granit, iar unii experți sunt îngroziți.

Un proiect de restaurare care prevede acoperirea cu granit a uneia dintre cele mai emblematice piramide din Egipt a generat un val de reacții acide în rândul experților în patrimoniu și al utilizatorilor rețelelor sociale.

Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, a postat un videoclip pe Facebook pe 25 ianuarie anunțând proiectul, care pare să fie deja în derulare, scrie Business Insider. Filmarea îl arată pe Waziri în fața piramidei Menkaure, cea mai mică dintre structurile faimoase de la periferia orașului Giza, Cairo. Se estimează că a fost construită cu aproape 5.000 de ani în urmă din calcar, granit și mortar, fiind proiectată pentru a fi ultimul loc de odihnă al faraonului Khufu.

Videoclipul prezintă muncitori care excavează nisip dintr-o secțiune a bazei piramidei. Straturile de blocuri gri sunt deja vizibile.



Proiectul se va întinde pe o perioadă de trei ani și va implica un studiu intens și documentare, a declarat Waziri pentru Independent Arabia. El l-a numit, conform traducerii din The Guardian, "darul Egiptului pentru lume" - formulare folosită la lansarea altor proiecte de o mândrie națională considerabilă, precum extinderea Canalului Suez. Waziri a spus că va readuce piramida la starea sa originală, acoperită cu granit.

Val de critici

Totuși, mai mulți experți au criticat dur proiectul și au avertizat că poate dăuna grav monumentului istoric.

"Singurul lucru care lipsea era să se adauge faianță la piramida lui Menkaure! Când vom opri absurditatea în gestionarea patrimoniului egiptean?", a declarat egiptologul Monica Hanna, potrivit The Telegraph.

Potrivit acesteia, intervenția contravine tuturor principiilor de conservare.

"Toate principiile internaționale privind renovările interzic astfel de intervenții. Interferența cu natura monumentului poate cauza probleme vizibile și daune majore", a adăugat Hanna, cerând tuturor arheologilor să "se mobilizeze imediat".

Deși partenerii japonezi ai proiectului dispun de tehnologie, aceștia nu au expertiza arheologică necesară, a mai adăugat ea.

"Când va fi planificat proiectul de îndreptare a Turnului din Pisa?"

Hussein Bassir, directorul de antichități de la Biblioteca Alexandrina, a declarat că proiectul ar trebui abordat cu o precauție enormă și numai după ce se iau în considerare multiplele riscuri. Între timp, Salima Ikram, egiptolog la Universitatea Americană din Cairo, a declarat că proiectul ar putea funcționa "atâta timp cât pietrele folosite sunt cele găsite în jurul ei și nu se adaugă altele noi care nu aparțin piramidei".

Și utilizatorii rețelelor sociale au criticat proiectul.

"Când va fi planificat proiectul de îndreptare a Turnului din Pisa?" a scris unul, conform France 24.

"În loc de plăci, de ce să nu tapetăm ​​piramidele?", s-a întrebat altcineva.

Valul de critici a determinat Ministerul Antichităților din Egipt să ceară o pauză pentru a reexamina fezabilitatea proiectului, potrivit Telegraph.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel