România a adăugat patrimoniului de valori al Organizaţiei Naţiunilor Unite "dorinţa de cooperare pe plan internaţional”.
România a adăugat patrimoniului de valori al Organizaţiei Naţiunilor Unite "dorinţa de cooperare pe plan internaţional, opţiunea sa fermă pentru valorile democraţiei şi respectul pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului", arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres.
Ministerul român salută, cu acest comunicat, celebrarea Zilei intrării în vigoare a Cartei Naţiunilor Unite, la 24 octombrie 1945, moment de la care Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a acţionat pentru asigurarea păcii şi a securităţii internaţionale, a dezvoltării durabile şi a drepturilor omului, cei trei piloni de bază ai activităţii organizaţiei mondiale.
"România susţine importanţa acţiunilor concrete pentru îndeplinirea angajamentelor asumate prin adoptarea de către statele membre ONU a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă şi a Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Transformarea către o societate durabilă şi rezilientă necesită adaptarea continuă a politicilor statelor membre ONU, resurse financiare şi acomodarea nevoilor comunităţilor, începând cu cei mai vulnerabili, femei, copii, bătrâni, tineri şi persoane cu dizabilităţi", punctează MAE.
Totodată, potrivit sursei citate, ţara noastră "îşi concentrează eforturile pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie, formare profesională şi sănătate, fiind în continuare dedicată parteneriatelor cu sectorul privat şi comunităţile locale, în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă".
MAE arată, de asemenea, că România "rămâne un susţinător activ şi un apărător al realizărilor diplomaţiei multilaterale şi va continua să se implice, prin parteneriate multilaterale inclusiv în identificarea răspunsurilor la provocările globale care vizează domenii din sfera tehnologiei, digitalizării şi a inteligenţei artificiale. Tehnologia digitală a informaţiilor şi comunicaţiilor este esenţială pentru a realiza Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă şi cele 17 obiective de dezvoltare durabilă".
Ziua Naţiunilor Unite este sărbătorită, în fiecare an, la 24 octombrie, Organizaţia şi statele membre marcând astfel intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Naţiunilor Unite.
Carta a fost semnată la 26 iunie 1945 de reprezentanţii a 50 de state participante la Conferinţa de la San Francisco (SUA) şi a intrat în vigoare la 24 octombrie, în acelaşi an. România a devenit stat membru al ONU în data de 14 decembrie 1955.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News