Cererea Ursulei von der Leyen, de paritate de gen, ignorată de majoritatea guvernelor UE

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea paritate de gen în CE.

Cererea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de paritate de gen, este ignorată de majoritatea guvernelor UE, nptează dpa și AFP, scrie Agerpres.

Astfel, înaintea datei limită de vineri, 30 august, mai mult de jumătate dintre guvernele din Uniunea Europeană au propus câte un singur candidat, bărbat, pentru a face parte din viitoarea formulă a Comisiei Europene, deși von der Leyem a cerut câte un candidat și o candidată din partea fiecăruia, pentru a se ajunge la paritatea de gen.

Dacă nominalizările vor rămâne neschimbate, președinta Comisiei riscă să fie dezamăgită: bărbații ar putea forma o majoritate de circa două treimi în viitorul colegiu al comisarilor, din care ar putea face parte doar opt femei - inclusiv președinta von der Leyen și estona Kaja Kallas, viitoarea șefă a diplomației UE.

Citește și: Roxana Mînzatu ar putea fi propusă comisar european

Solicitarea Ursulei von der Leyen a fost anunțată imediat după câștigarea noului mandat

După ce a fost votată de Parlamentul European pentru un nou mandat în iulie, von der Leyen le-a cerut statelor membre să nominalizeze atât un bărbat, cât și o femeie pentru constituirea unei comisii paritare. Singura excepție de la această cerere le-a fost oferită guvernelor care au nominalizat un comisar aflat deja în funcție, așa cum este cazul cu Franța, Ungaria și Letonia.

Doar Bulgaria a ținut cont de dorința lui von der Leyen și a propus public atât un candidat, cât și o candidată, anunțând vineri că îi nominalizează pe fostul ministru de externe Ekaterina Zaharieva și pe Iulian Popov, ex-ministru al mediului.

După propunerile anunțate vineri de Italia și Bulgaria, mai lipsește doar candidatul Belgiei pentru a avea lista completă. În Belgia, situația a fost complicată de lipsa unui guvern cu puteri depline după alegerile din 9 iunie.

Joi seară, Georges-Louis Bouchez, liderul Mișcării Reformatoare (MR), partidul liberal francofon, a promis că numele va fi comunicat în termenul prevăzut, adică până vineri seara, fără a face alte precizări. După reunirea propunerilor de la toate statele membre, von der Leyen ar urma să-și anunțe echipa până la mijlocul lui septembrie, împreună cu portofoliul atribuit fiecărui comisar.

Fiecare din cele 27 de state UE are dreptul să desemneze un reprezentant în Comisie. În cazul Germanei, acesta este în mod automat președinta Ursula von der Leyen. În prezent, mai puțin de jumătate (12 din cei 27) de comisari europeni sunt femei.

Comisia, puternicul braț executiv al UE, propune noi legi și monitorizează respectarea tratatelor UE, având în jur de 32.000 de angajați. În ciuda iritării probabile a lui von der Leyen, statele UE nu au obligația legală de a se conforma solicitării acesteia de a nominaliza atât un bărbat, cât și o femeie.

Tratatele UE nu menționează în mod explicit paritatea de gen, ci doar faptul că executivul UE reflectă ca pe ansamblu demografia și geografia statelor membre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel