V-ați întrebat vreodată dacă pisicile dorm cu ochii deschiși?
Ei bine... răspunsul este da. Înainte ca oamenii să le domesticească, pisicile pe care le numim animale de companie erau animale sălbatice foarte pricepute la vânătoare, dar erau vânate și ele însele. Această istorie evolutivă înseamnă că au dezvoltat adaptări în timp, care le-au ajutat să rămână în viață, inclusiv dormind cu ochii ușor deschiși.
S-ar putea să sune inconfortabil, dar, făcând acest lucru, ele pot rămâne conștiente de împrejurimile lor, menținând totuși un anumit grad de conștientizare a împrejurimilor, fără a fi nevoite să-și deschidă ochii complet. Dacă ar fi să încercăm să facem același lucru, am avea ochii foarte uscați și ne-ar incomoda – dar nu este cazul la pisicuțe. De ce? Datorită celei de-a treia pleoape, spun cercetătorii.
Această trăsătură oculară ușor ciudată este cunoscută sub numele de membrană nictatoare și se găsește la mai multe grupuri de animale, inclusiv păsări, amfibieni, pești și mamifere – dar nu și primate (cu excepția studiilor de caz medicale rare). Pisicile au pleoapa superioară și inferioară pe care și noi oamenii le avem, dar ascuns dedesubt este un al treilea strat care pătrunde din interiorul ochiului în lateral, ca un fel de protecţie suplimentară pentru ochi.
La o pisică sănătoasă, în mod normal, nu vei putea vedea această membrană nictatoare, cu excepția ocaziei ciudate în care pisica ta adoarme cu ochii ușor deschiși. Cea de-a treia pleoapă joacă un rol de protecție în timpul hrănirii, deoarece pisicile merg cu fața spre pradă, dar poate proteja și ochiul în timp ce pisica doarme, prevenind uscarea, acționând ca o mică barieră în cazul în care ceva le cade în ochi în timp ce dorm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News