Dacă nu dormi suficient, poți să devii o persoană egoistă, se arată într-un studiu.
Cercetările americane arată că pierderea chiar și a unei singure ore de odihnă pe noapte reduce dorința oamenilor de a-și ajuta semenii. „Lipsa somnului afectează impulsul de a-i ajuta pe alții, pe străini sau chiar pe rudele apropiate‟, a spus unul dintre cercetători. După o noapte în care ai dormit bine, te simți plin de energie și ești gata să realizezi tot ce ți-ai propus. Cele opt ore de somn pe noapte sunt extrem de importante atât pentru psihicul tău, cât și pentru fizic, dar ce se poate întâmpla dacă nu reușești să dormi suficient?
Nopțile pierdute te pot lăsa fără energie, însă o nouă cercetare arată că lipsa de somn te poate determina să devii o persoană egoistă şi complet antipatică. Studiul, realizat de către cercetătorii din Statele Unite ale Americii și citat de publicația „The Guardian”, a descoperit că pierderea doar a unei ore de odihnă reduce dorința oamenilor de a-i ajuta pe ceilalți, inclusiv pe rudele și pe prietenii apropiați. „Lipsa somnului afectează impulsul de a-i ajuta pe alții, pe străini sau chiar pe rudele apropiate. Adică pierderea somnului declanșează un comportament asocial, anti-ajutor, cu un impact larg și nediscriminatoriu‟, a spus profesorul Matthew Walker, coautor al studiului, de la Universitatea Berkeley, din California. Echipa de cercetători a observat că somnul deficitar pare să atenueze activitatea din partea creierului care încurajează comportamentul social. „Într-un fel, cu cât dormi mai puțin, cu atât devii mai puțin social și mai egoist‟, a completat profesorul.
Echipa de cercetători sugerează că lipsa de somn este dăunătoare pentru viața socială și ar putea compromite instinctele altruiste care modelează societatea: „Având în vedere că oamenii ajută la menținerea unei societăți cooperante și civilizate, somnul este important pentru modul în care modelăm societățile în care dorim să trăim‟, a spus Matthew Walker.
Specialiștii în somn și cercetătorii consideră că 7 ore de somn sunt suficiente unui adult pentru că acesta să se mențină sănătos. Probabil ai observat, din propria experiență, că după o noapte de somn performanțele tale se îmbunătățesc, ești mai energic, lucrezi mai bine și cu mai mult chef. Acest lucru se întâmplă pentru că in timpul somnului o parte a creierului tău este foarte ocupat să actualizeze informațiile, să formeze conexiuni și asocieri noi. Așa se explică de ce, după o noapte de somn bun, poți lua decizii mai bune sau identifici soluții pe care înainte nu le vedeai.
Din fericire, dacă dormi suficient, iar somnul tău este de calitate, dorința de a-i ajuta pe ceilalți este restabilită: „Nota pozitivă care reiese din toate studiile noastre este că odată ce somnul este adecvat și suficient, dorința de a-i ajuta pe alții revine la normal. Dar este important să rețineți că nu numai durata somnului este relevantă pentru a ajuta. Am descoperit că factorul cel mai relevant este calitatea somnului, dincolo de cantitatea de somn‟, a adăugat profesorul universitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu