Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Northwestern din Illinois arată că dormitul cu jaluzelele trase reduce simţitor riscul de diabet.
Dacă în camera în care dormi este multă lumină, atunci ritmul cardiac va ajunge la nivelul din timpul zilei, lucru care ar putea afecta modul în care corpul reacţionează la insulină. Astfel, dacă e lumină în dormitor când dormiţi, poate creşte riscul de diabet, dar şi de boli cardiace.
Un experiment realizat pe 20 de adulţi arată că este nevoie de doar o noapte de expunere moderată la lumină pentru ca organismul să resimtă efectele.
"Dacă poţi vedea totul clar în cameră, atunci e probabil prea multă lumină", a transmis dr. Phyllis Zee, autorul studiului, conform Daily Mail.
Somnul de proastă calitate este asociat, pe lângă problemele de mai sus, şi cu obezitatea şi depresia.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat impactului asupra somnului când organismul este expus la lumină moderată, definită ca 100 lux, comparativ cu somnul la lumină redusă, definit ca 3 lux, lux fiind unitatea de măsură a iluminatului. Pentru a înţelege mai exact, lumina de afară din timpul unei zile de vară este între 50.000 şi 100.000 lux, în timp ce lumina unei Luni pline este un lux.
În cadrul experimentului, 10 adulţi au dormit în camera cu lumină moderată o noapte şi o noapte în cea cu lumină redusă, în timp ce ceilalţi 10 au dormit în camera cu lumină redusă două nopţi.
"Chiar dacă dormi, sistemul nervos este activ, iar acest lucru este negativ. În mod normal, ritmul cardiac este scăzut noaptea. Dar dacă e lumină, atunci organismul nu se odihneşte cum ar trebui", a declarat Dr. Daniela Grimald despre cei care au dormit în condiţii de lumină moderată, după ce s-a observat că au avut un ritm cardiac crescut.
Somnul nu este pentru cei slabi - de fapt, este pentru cei puternici din punct de vedere fizic și emoțional. Din păcate, somnul este destul de greu de obținut atunci când luați în considerare nenumărații factori de mediu care ne împiedică să ne relaxăm noaptea, scrie CNN.
„Uneori au de-a face cu „igiena somnului” precară, cum ar fi somnul prea mult în timpul zilei, consumul de cofeină sau alcool prea aproape de ora de culcare sau derularea telefoanelor în timp ce încercăm să dormim”, spune dr. Sanam Hafeez, neuropsiholog.
În cazul în care aveai nevoie de mai multe motive pentru a-ți dori o calitate mai bună a somnului, dr. Babak Larian, șeful clinic la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles spune: „Noaptea, corpul tău începe efectiv să-și oprească senzorii pentru a-și oferi șansa de a organiza și stoca toți stimulii din ziua respectivă. Această oprire vă permite să reorganizați amintirile și să vă odihniți de toate acele informații acumulate, de aceea trebuie să dormi bine pentru a-ți forma amintiri solide, pentru a învăța bine și pentru a te simți cât mai bine.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu