Dosar credite Alba Iulia. 30 de inculpați ACHITAȚI pentru abuz în serviciu

Aproape 30 de inculpaţi, din care zece angajaţi, la data faptelor, ai Băncii Comerciale Române (BCR) - Sucursala Alba Iulia şi diverşi oameni de afaceri, trimişi în judecată în 2014 într-un dosar de fraudă de peste 11,3 milioane euro, au fost achitaţi de Tribunalul Alba de acuzaţiile abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, în baza deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016. 

Potrivit unui comunicat al Tribunalului Alba, hotărârea luată în "Dosarul creditelor la BCR - Alba Iulia" nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, competenţa de soluţionare a acesteia revenind Curţii de Apel Alba Iulia. 

Conform minutei hotărârii pronunţată luni în acest caz, postată pe portalul Tribunalului Alba, lucrătorii bancari în cauză au fost achitaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în "baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016". Aceeaşi hotărâre a fost luată şi pentru inculpaţii acuzaţi de infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu. 

Patru dintre inculpaţi acuzaţi de spălare de bani au fost, de asemenea, achitaţi. 

Instanţa a decis disjungerea cauzei privind pe inculpaţii trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi a dispus formarea unui nou dosar în vederea continuării judecăţii. 

"În baza art. 25 alin. (5) C.pr.pen. lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Banca Comercială Română SA. În baza art. 397 alin. (5) C.pr.pen. menţine măsurile asiguratorii luate prin ordonanţele procurorului emise în dosarul nr. 171/P/2010 al DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia la 15.05.2012, 03.10.2012, 05.10.2012 şi 11.10.2012", mai precizează minuta. 

În vara lui 2014, inculpaţii în cauză au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un dosar de fraudă. 

BCR s-a constituit parte civilă în cauză cu echivalentul în moneda naţională a sumei de 11.336.000 de euro, reprezentând prejudiciu efectiv produs şi beneficiu nerealizat, urmând ca pe parcursul procedurilor să reactualizeze valoarea prejudiciului, se menţiona într-un comunicat dat publicităţii la vremea respectivă de DNA, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel