Dosar Dan Șova. Motivarea instanței

ICCJ explică decizia în cazul Şova: Trebuie pus accent pe îndreptarea comportamentului infractorilor
ICCJ explică decizia în cazul Şova: Trebuie pus accent pe îndreptarea comportamentului infractorilor

 "Dan Şova a continuat activitatea infracţională în mod "voit şi conştient" din postura de senator, deşi ştia că legislaţia a fost modificată şi prevedea pedepse mai mari pentru fapte penale comise de demnitari", se arată în motivarea sentinţei de condamnare pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe 25 septembrie. 

"În concluzie, având în vedere că inculpatul - senator, deci persoană care exercită o funcţie de demnitate publică -  deşi a avut cunoştinţă de agravarea pedepsei în cazul persoanelor care exercită o astfel de funcţie, a continuat, în mod voit şi conştient activitatea infracţională, actele cu relevanţă penală constând în 'primirea' sumelor de câte 5.000 euro lunar (a doua modalitate de săvârşire a elementului material al infracţiunii de trafic de influenţă), chiar şi după intrarea în vigoare a noilor dispoziţii legale, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal, atrage răspunderea sa penală în condiţiile noii legi, iar nu în condiţiile legii anterioare", se arată în motivare. 

Conform aceleiaşi surse, în cursul urmăririi penale, Dan Şova nu a recunoscut săvârşirea faptelor de care era acuzat, a invocat dreptul la tăcere şi nu a solicitat administrarea de probe. În schimb, în cursul judecăţii a fost audiat cu acordul său şi, de asemenea, a propus probe în apărare, însă susţinerile sale nu au convins completul de judecată. 

"Toate argumentele inculpatului Şova Dan Coman cu privire la pretinsa legalitate a încheierii celor două contracte de asistenţă juridică sunt lipsite de relevanţă sub aspectul încadrării juridice a faptei pentru care a fost trimis în judecată şi sub aspectul răspunderii sale penale pentru această faptă. (...) Conform doctrinei juridice şi jurisprudenţei constante, pericolul social al traficului de influenţă nu derivă din caracterul actului pentru care urmează a se interveni, care poate fi licit sau ilicit, ci de la mijlocul întrebuinţat de făptuitor: prevalarea de o influenţă reală sau presupusă, prejudiciabilă pentru prestigiul funcţionarului respectiv şi pentru entitatea juridică din care acesta face parte. Neîntemeiate sunt şi alte apărări ale inculpatului Şova Dan Coman", se mai menţionează în motivare, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel