Avocatul Toni Neacșu a reacționat după ce presa locală a spus că a făcut o mișcare care l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea din Dosarul Referendumul.
Publicitate
Ipoteza aceasta vine după ce Toni Neacșu, fost membru CSM, a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională referitor la termenul de 30 de zile în care se poate depune o contestație în anulare, după decizia CCR privind constituirea nelegală a completurilor de judecată.
”Cateodata cei din Vrancea isi aduc aminte ca-s vrancean :) Nimeni nu-i profet in tara lui, nici eu avocat in Vrancea :) Oricum, sunt greu de clasificat; dupa ce m-au catalogat drept avocatul lui Dragnea au trebuit sa consemneze victoria mea juridica in apararea unui jurnalist local fata de Marian Oprisan, PSD-ul local suprem. Frumos e ca am avut colegi de dosar, de aceeasi parte, ong-uri care m-ar injura de dimineata pana seara. Asta e, nu-mi place sa fiu o insecta in insectar, imi fac meseria independent de politica si atat”, a fost mesajul lui Toni Neacșu.
Avocatul Toni Neacșu a formulat o petiție adresată Avocatului Poporului, prin care a solicitat sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate în ce privește art. 428 alin. 1 Cpp, care prevede termenul de 30 de zile de la comunicare pentru introducerea unei contestații în anulare.
"Astăzi, în nume personal, am formulat o petiție adresată Avocatului Poporului, prin care am solicitat sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate în ce privește art. 428 alin. 1 Cpp, care prevede termenul de 30 de zile de la comunicare pentru introducerea unei contestații în anulare.
În motivare am plecat de la efectele Deciziei CCR nr. 685/2018 și de la tratamentul juridic diferențiat și discriminatoriu în care se află persoanele care au fost condamnate și execută pedepse pronunțate de Completele de 5 judecători de la ÎCCJ în perioada 1.02.2014 și până în prezent.
Reamintesc că prin Decizia 685/2018 s-a stabilit (pct. 198) că "atât în materie penală, cât şi extrapenală, sancţiunea compunerii nelegale a completului de judecată este nulitatea necondiţionată şi, prin urmare, absolută, a actelor îndeplinite de un astfel de complet".
Așa cum a fost cazul și cu intervenția pe care am facut-o la CCR pe tema completelor de 5, cred că soluția pentru respectarea și restabilirea unor drepturi fundamentale încălcate, individuale sau colective, depinde tot de folosirea sistematică, dar calm, a mijloacelor procedurale și a instrumentelor instituționale pe care ni le oferă cadrul legal", a spus Toni Neacșu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu