Sorin Ovidiu Vîntu l-a pus pe Nicolae Popa, înainte de prăbuşirea FNI, să delapideze din patrimoniul Fondului peste 13,7 milioane de lei. Suma a fost folosită pentru achiziționarea de imobile și pentru activitățile propriilor firme, iar banii obținuți au fost ascunși prin operațiuni economice.
În august 2011, prin ordonanță emisă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, soluțiile de neurmărire date în dosarele cu privire la devalizarea Fondului Național de Investiții, Băncii Agricole, Băncii de Investiții și Dezvoltare și Băncii Române de Scont au fost infirmate. În mai 2012 a început urmărirea penală a lui Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul privind prăbușirea FNI, afaceristul fiind acuzat de spălare de bani și instigare la delapidare. Conform probelor administrative în perioada decembrie 1999 - martie 2000, Vîntu l-a convins pe Nicolae Popa, care avea funcția de președinte-director general la SC Gelsor SA și director executiv la SC Sov Invest SA, să delapideze din patrimoniul FNI sume în valoare de peste 13, 7 milioane de lei.
"Inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu a acţionat cu intenţie directă calificată prin scop, sumele de bani delapidate fiind folosite în interesul său, intenţia acestuia rezultând din derularea temporală a faptelor, dar şi din acţiunile sale", potrivit procurorilor Parchetului instanţei supreme.
Sumele de bani au fost utilizate în întregime de Sorin Ovidiu Vîntu pentru cumpărarea de imobile, retrageri de numerar și pentru activitățile societăților aflate în proprietatea sa. La data prăbușirii FNI, suma stabilită supusă procesului de spălare a banilor a fost de 7.289.406 și urmează să fie confiscată de la afacerist.
Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată a lui Sorin Ovidiu Vîntu. În momentul de față este condamnat la un an de detenție pentru șantajarea și amenințarea omului de afaceri Sebastian Ghiță. Totodată pe 13 septembrie, Vîntu alături de Liviu Luca, Octavian Țurcan și foștii directori Petromservice, Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnostopol au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani și delapidarea companiei, prejudiciul ridicându-se la peste 83 milioane de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu