EXCLUSIV  Dosar interesant preluat de un procuror „de care nu scapi”. Profiler Dorin Dumitrean: A fost condamnat la 29,7 ani. O bucurie să extragem din acest mediu pe cineva incompatibil cu viața socială

Freepik
Freepik

Pe lângă profilul psihologic, profilul geografic contribuie semnificativ la prinderea infractorilor. Realizat bine, acțiunile Poliției Române sunt mult mai puțin costisitoare.

Poliția Română apelează deseori la specialiști din departamente specializate în diferite cazuri și dosare penale. De aceea, Dorin Dumitrean este profiler și contribuie la soluționarea cazurilor prin crearea profilurilor psihologice, dar și geografice. Specialistul explică ce înseamnă munca sa, spunând în repetate rânduri că activitatea polițienească este una de echipă.

Specialistul explică de ce este chemat să contribuie la aflarea adevărului în cadrul emisiunii „Culisele Justiției”, de la DC News, unde răspunde și întrebărilor adresate de realizatoarea emisiunii, Laura Duță:

„Nu e vorba de mine neapărat, e nevoie de cineva care să privească și din alt unghi, de cineva care să facă o analiză comportamentală. Au fost și dosare care aparent erau simple. De exemplu, din punct de vedere medico-legal și din punct de vedere judiciar că eu te-am împins în fața trenului sau că te-am aruncat de la etaj. Dosare în care avem de-a face cu hetero-propulsie (cineva a împins pe altcineva) sau auto-propulsie (eu din alergate am picat și m-am rostogolit) iar leziunile pe care le-am suferit în zona craniană au fost incompatibile cu viața. Au fost și astfel de dosare care erau aparent simple și nu aveau ce căuta în domeniul nostru de mare violență cu mod de operare deosebit sau fapte comise în serie. Recent am primit o veste foarte bună de la un Parchet. În zona Clujului am avut un pedofil în serie.

Dosarul a fost preluat de un procuror foarte bun, de care nu scapi. Mi-a dat vestea că dosarul în care am lucrat, aparent fiind simplu pentru că era cuvântul făptuitorului împotriva copiilor abuzați de el, vinovatul a primit o condamnare de 29 de ani. În România avem unul singur care a primit o condamnare mai mare, aceea de 30 de ani. Acesta a primit 29,7 ani, a fost o veste bună. Este o bucurie pentru noi că reușim să extragem din acest mediu românesc pe cineva incompatibil cu viața socială. Dar, pentru aceasta trebuie să ai colegi redutabili, pasionați care să treacă peste ce înseamnă oboseală, stres. Sunt foarte încântat că există astfel de colegi.”, spune profiler ul.

Ce este profilul geografic

Dorin Dumitrean a fost întrebat ce înseamnă marile cazuri la care a participat și cum a contribuit în cadrul acestora:

„Unele dintre ele au fost mediatizate. Eu nu rezolv cazuri, eu pun umărul la rezolvarea acestora. Este o muncă de echipă și știu că sună șablon, dar așa este. Nu mă vei auzi niciodată să zic că „Eu am reușit singur asta”. Aceste dosare sunt cu atât mai grele cu cât nu ai probe materiale sau biologice. Sunt dosare grele în cele în care ai declarații contradictorii.Acestea sunt redutabile pentru că trebuie să cântărești foarte bine ce informații administrezi și dacă acestea sunt corecte.

Un alt aspect, în dosarele de impact mediatic sau în cele în care autorul părăsește locul faptei, cel mai important este profilul geografic. La asta lucrez de ceva ani încoace. Cel mai precis am fost într-un dosar de la Prahova unde am greșit cu 47 de metri locuința autorului. Sunt calcule matematice pe care le faci pe baza deplasării tale în teren. Trebuie să ții cont de foarte multe influențe externe: soare, ploaie, condiții extreme meteorologice, necesitatea de a te feri de camere video și de a mânca. E un noian de date din care ajungi la câteva date, iar asta se bazează și pe munca colegilor. Dincolo de un profil psihologic e important să stabilești și un profil geografic. De ce? Ca să nu cheltui resursele statului român: motorină, benzină, armament, combinezoane, cazare, se cheltuie foarte mult.”, a mai precizat specialistul.

Cea mai mare parte a muncii este una de convingere

„Cea mai mare parte a muncii mele e o muncă de convingere, trebuie să îi conving pe ceilalți că ceea ce spun stă în picioare. Dacă nu o fac rămâne doar o hârtie care rămâne printre celelalte și atât. Am ținut de fiecare dată să merg pe teren, nu cred că aș putea convinge dacă nu merg acolo. În ultimii zece ani mi-am dat seama că e foarte important să fii acolo indiferent de ce faptă este. Îmi este greu să înțeleg cum poți face un raport de analiză psihologică fără să mergi acolo. Suntem o țară cu specific. Este alta treaba la Maramureș, e alt bai la Vaslui și altceva e la Timișoara și trebuie să fii acolo.”, a mai punctat acesta.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel