Dosar Mazăre-Borcea-Constantinescu. Decizie ICCJ

Radu Mazăre
Radu Mazăre

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, vineri, ca pe data de 17 decembrie să se desfăşoare ultimul termen al dosarului privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Constanţa şi Mamaia, în care sunt judecaţi, printre alţii, Radu Mazăre, Cristian Borcea şi Nicuşor Constantinescu.

La termenul de vineri al procesului, avocaţii care îi apără pe Mazăre, Borcea şi Constantinescu au anunţat că aceştia nu doresc să fie audiaţi în instanţă. Dintre cei trei, doar Borcea s-a prezentat în sala de judecată. Radu Mazăre a fugit din România în Madagascar, iar Nicuşor Constantinescu se află în detenţie, el având condamnări în alte dosare.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a transmis prin avocatul său că nu doreşte să asiste la proces. El a depus o cerere de recuzare a preşedintelui completului de judecată, Ionuţ Matei, solicitare care a fost însă respinsă. Judecătorul Ionuţ Matei a stabilit ca pe data de 14 decembrie să fie audiaţi doi dintre inculpaţi, dar şi martorii ceruţi de DNA, urmând ca termenul final să aibă loc pe 17 decembrie. Procesul se află în faza de apel la Instanţa supremă.

În iulie 2017, fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare cu suspendare în dosarul privind retrocedarea ilegală a unor terenuri. În acelaşi dosar, Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al CJ Constanţa, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare, aceeaşi pedeapsă primind şi Dragoş Săvulescu, fost acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti. În schimb, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost achitat.

O soluţie de achitare a primit şi notarul Jean Andrei, soţul Laurei Andrei, fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti. Totodată, Ramona Dospinescu, Cristian Tălpău, Nora Chircă şi Giorgică Giurgiucanu au primit câte 3 ani închisoare cu suspendare, restul inculpaţilor care apar în rechizitoriu fiind achitaţi. Instanţa a dispus desfiinţarea mai multor înscrisuri ale Primăriei Constanţa, însă a respins acţiunea civilă a oraşului Năvodari, ca nefondată.

Potrivit calculelor făcute de procurori, raportând preţul plătit pentru drepturile succesorale cu preţul terenurilor cedate de Primăria Constanţa şi vândute ulterior, inculpaţii au obţinut profituri enorme. Spre exemplu, Cristian Borcea a fost împroprietărit cu 8.990 metri pătraţi în zona Mamaia Nord, teren pe care l-a vândut cu 449.541 de euro (50 euro/mp), faţă de cei 54 de euro (0,006 euro/mp) reprezentând suma investită. În total, Cristian Borcea a fost împroprietărit de Primăria Constanţa cu 29.000 metri pătraţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel