George Friedman a făcut o analiză complexă pentru publicația geopoliticalfeatures.com în care explică pericolul nepublicării în integralitate a dosarelor referitoare la moartea președintelui Kennedy.
"La cincizeci și patru de ani după asasinarea lui John F. Kennedy, CIA a desecretizat în cele din urmă dosarele referitoare la uciderea sa. Numai că nu au fost făcute publice toate dosarele - șefii CIA au cerut urgent președintelui să rețină eliberarea unora dintre ele. Agenția de informații a susținut că fișierele conțin materiale extrem de sensibile, care ar deteriora securitatea națională și că este nevoie de timp pentru a examina și a elimina aceste informații. Dat fiind faptul că știau încă de la început că fișierele urmează să fie desecretizate într-o zi și că ziua se apropie, ar fi trebuit să se efectueze o muncă extraordinară: după mai mult de jumătate de secol după asasinare existau încă materiale atât de sensibile încât a fost necesară reținerea unor dosare, iar în al doilea rând, nu au fost identificate încă toate materialele "sensibile". Aici este punctul unde cineva ar trebui să își asume răspunderea și să admită că este ceva ce nu a funcționat," notează George Friedman.
Secretul dă naștere speculațiilor
"Serviciile de informații au creat în mod sistematic impresia că știu mai mult decât se spune despre asasinat, unul dintre cele mai traumatizante evenimente din istoria americană. Există o contradicție între a spune publicului că Oswald era un pistolar care a acționat singur, dar împărtășirea tuturor faptelor ar fi periculoasă. Dacă ar fi operat singur, atunci nu pot exista și alte date atât de importante.
Credința că există o lume ascunsă care guvernează cea pe care o vedem, o lume care nu este în controlul nostru, este fatală pentru democrație. Comunitatea de informații are ca primă datorie "să păstreze, să protejeze și să apere Constituția Statelor Unite împotriva tuturor dușmanilor străini sau interni". În acest punct al istoriei, principala amenințare la adresa Constituției este convingerea în creștere că guvernul nu poate fi de încredere pentru că ascunde adevărul: că democrația a fost înlocuită de puteri secrete.
Acest aspect nu va putea fi cu siguranță rezolvat de comunitatea de intelligence. Oamenii politici trebuie să facă acest lucru, ceea ce înseamnă că publicul trebuie să aleagă lideri de încredere. Dar, cu jumătate din electorat crezând că președintele a avut legături cu Rusia, iar cealaltă jumătate care crede că statul de drept încearcă să-l distrugă, este puțin probabil să se întâmple. Traseul de neîncredere, care a început în 1963 și a generat o cultură politică de frică și ură, este la originea problemei. Cererea comunității de informații ca fișierele cu moartea lui Kennedy să nu fie desecretizate pe deplin este un alt pas mic pe o cale periculoasă," se arată în analiza lui Friedman pentru geopoliticalfutures.com.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News