Sesizarea Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea pe bază de documente false a unor finanţări europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene din Teleorman, a reprezentat motiv de dispută între consilierii judeţeni întruniţi marţi, într-o şedinţă de lucru ordinară.
Discuţiile în contradictoriu au pornit după ce consilierilor le-a fost prezentat spre votare un proiect de hotărâre ce prevede alocarea unei cauţiuni în valoare de 4.200 de lei pentru acţiunea pe care Consiliul Judeţean (CJ) Teleorman urmează să o aibă în instanţă pentru eliminarea corecţiei impusă de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) în privinţa DJ 506.
"Instanţa de judecată ne-a solicit o cauţiune de 1% pentru a continua în instanţă cu privire la corecţia financiară pe care noi o avem aplicată în Consiliul Judeţean pentru un drum judeţean.Trebuie să facem acest lucru pentru că această cauţiune de 1% se solicită până în data de 6 decembrie. A trebuit să fac amendamentul ăsta. S-a discutat foarte mult despre constituirea părţii civile în dosarul penal. Nu făcea obiectul discuţiei", a declarat preşedintele CJ Teleorman, Dănuţ Cristescu.
Consiliul Judeţean Teleorman a câştigat, tot în instanţă, procesul cu privire la corecţia financiară aplicată pentru DJ 701.
[citeste si]
"În 2012 au existat două note de constatare la Ministerul Dezvoltării Regionale. Cei de la fonduri europene au întocmit aceste note de constatare. Consiliul judeţean Teleorman, la momentul respectiv, a contestat. Nu a avut câştig de cauză din partea MDRAP. Ulterior, a mers către instanţa de judecată. La Curtea de Apel, CJ a câştigat în ambele cazuri. MDRAP a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. CJ a avut câştig de cauză. În 2016, pe baza raportului OLAF, s-au făcut verificări şi MDRAP a impus o corecţie financiară de 100% atât pe DJ 701 cât şi pe DJ 506. Am contestat. La DJ 701 am avut câştig de cauză încă de la început şi a fost eliminată corecţia. În cazul DJ 506 nu am avut câştig de cauză de la MDRAP şi a trebuit să mergem la instanţa de judecată", a mai spus Cristescu.
OLAF a ajuns la concluzia că suma de 21 de milioane de euro trebuie să fie recuperată integral şi, de asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să iniţieze acţiunile legale cu privire la acest aspect. În acest dosar este vizat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, fiind acuzat pentru fapte ce ar fi fost comise pe vremea când conducea CJ Teleorman, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu