Dosar penal fapte de corupţie. DNA, precizări după comunicarea publică a MAI de joi

Comunicarea publică a Ministerului Afacerilor Interne cu privire la acţiunile Direcţiei Naţionale Anticorupţie de joi nu are la bază date oficiale din ancheta penală şi se bazează pe presupuse surse judiciare, precizează DNA. 

Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut joi mai multe precizări în legătură cu anumite informaţii vehiculate în mass-media, susţinute şi de o declaraţie de presă publicată pe pagina de internet a MAI, privind anchete penale desfăşurate de DNA.

În context, Direcţia Naţională Anticorupţie subliniază că acţiunile operative ale DNA sunt organizate şi conduse numai de procurorii anticorupţie, instituţie de parchet independentă faţă de orice altă instituţie sau autoritate publică.

Cum sunt desfășurate acțiunile DNA

De asemenea, în comunicat se menţionează că acţiunile DNA sunt desfăşurate în principal de către procurori împreună cu poliţia judiciară a direcţiei şi, când este nevoie, se apelează la sprijinul unor forţe poliţieneşti din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în conformitate cu legea.

'Joi, procurorii DNA - Serviciul teritorial Suceava desfăşoară activităţi de urmărire penală într-un număr de trei dosare penale împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară proprii şi cu sprijinul unor ofiţeri de poliţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI, delegaţi de procurorii DNA.

Comunicarea oficială cu privire la dosarele DNA se face exclusiv de către DNA, după aprobarea procurorului de caz şi în limitele prevăzute de normele interne şi directivele UE în materie', arată comunicatul citat.

În consecinţă, subliniază Direcţia Naţională Anticorupţie, comunicarea publică a MAI cu privire la acţiunile DNA din ziua de joi nu are la bază date oficiale din ancheta penală şi se bazează pe presupuse surse judiciare.

'La acest moment sunt în desfăşurare audieri la sediul Serviciului Teritorial Suceava al DNA, unde au fost duse probe ridicate în urma percheziţiilor domiciliare', afirmă DNA.

60 de mandate de percheziţie domiciliară, într-un dosar penal privind fapte de corupţie

Joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a declarat că poliţiştii DGA, sub coordonarea procurorilor din cadrul DNA, pun în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie domiciliară, într-un dosar penal privind fapte de corupţie.

'Printre suspecţi sunt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor de conducere şi înmatriculare a vehiculelor', a declarat Dajbog.

Ea a subliniat că structurile MAI au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunând toate eforturile pentru identificarea persoanelor vinovate, astfel încât acestea să fie trase la răspundere.

'Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis', a susţinut purtătorul de cuvânt al MAI.

Un alt exemplu oferit este un dosar în care procurorii DNA, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea, efectuează percheziţii domiciliare într-o cauză referitoare la fapte de corupţie, divulgare de informaţii nedestinate publicităţii şi obţinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE, respectiv obţinerea de subvenţii de către mai multe persoane din judeţul Vâlcea, în perioada 2019 - 2020, în cadrul Programului Naţional Apicol, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel