Polițiștii au deschis dosar penal pentru înșelăciune în cazul tinerilor români, care erau în tabără în Japonia şi au rămas blocaţi, în drum spre casă, pe aeroporturile din Tokyo sau Milano, potrivit România TV.
40 de tineri se află în continuare pe aeroportul din Tokyo și vor ajunge mâine în România.
Dosarul penal nu este deschis pe numele unei persoane. Se vor face cercetări, vor fi chemați la audieri toți cei implicați în acest caz. Asociația pentru tineri, care a organizat excursia în Japonia, nu are autorizație și, mai mult, a fost amendată de către poliție în 2017. A făcut contestație și a câștigat în instanță, potrivit România TV.
De asemenea, din dispoziţia ministrului Turismului, Bogdan Trif, două echipe de control s-au deplasat la adresele din Bucureşti şi din Târgu Jiu ale Asociaţiei Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societăţii Civile după ce Ministerul Turismului s-a autosesizat în cazul copiilor abandonaţi de organizatori în tabăra organizată la Tokyo, în Japonia, de asociaţia respectivă.
Echipa de control care a desfăşurat acţiunea la sediul din Bucureşti nu a putut lua legătura cu reprezentanţii asociaţiei, întrucât la apartamentul unde este declarat sediul se afla doar proprietara imobilului, care a declarat că acolo nu a avut loc niciodată vreo activitate economică. Inspectorii din cadrul Direcţiei Control a Ministerului Turismului au încheiat o notă de constatare. Cea de-a doua echipă de control a mers la sediul asociaţiei de la Târgu Jiu însoţită de un echipaj al SICE din cadrul IPJ Gorj, însă nici la această adresă nu i-au găsit pe reprezentanţii Asociaţiei Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Urmează ca reprezentanţii asociaţiei să fie sancţionaţi pentru că au desfăşurat activităţi de turism fără a deţine licenţă şi în paralel Ministerul Turismului va sesiza Poliţia pentru a deschide o anchetă. Ministerul face încă o dată menţiunea că, în anul 2017, inspectorii instituţiei au sancţionat această asociaţie cu suma de 30.000 de lei pentru că desfăşura activităţi specifice unei agenţii de turism fără a deţine, însă, licenţă de turism.
Asociaţia organiza excursii sub pretextul unor tabere pentru copii. Controlul de la acea vreme s-a desfăşurat în urma unei sesizări depuse de un părinte care a fost nemulţumit şi a considerat că minorii care au luat parte la acea tabără au fost puşi în pericol. Reprezentanţii operatorului economic au contestat sancţiunile în instanţă, iar, în primă fază, deşi Ministerul Turismului a depus un dosar complet care cuprindea toate constatările, documentele şi plângerile părinţilor, instanţa a dat câştig de cauză asociaţiei. Ministerul Turismului a contestat decizia, iar acum procesul urmează să fie analizat de o instanţa judecătorească superioară.
Amintim faptul că o parte din grupul de tineri aflaţi în tabără în Japonia a plecat în cursul acestei dimineţi spre România, cu escală la Viena. Un reprezentant al Ambasadei României în Austria va fi prezent pe aeroportul din Viena, pentru a le acorda sprijinul necesar îmbarcării către ţară, arată MAE.
A doua parte a grupului va pleca spre România joi după-amiază, pe ruta Tokyo - Doha - Bucureşti. Ambasada României la Doha va asigura asistenţa consulară necesară pe perioada tranzitului. În ceea ce priveşte cetăţenii români care au ajuns miercuri la Milano, în Italia, aceştia urmează să se întoarcă în ţară tot în cursul zilei de joi.
Pe parcursul şederii în Italia, precizează MAE, tinerii au fost asistaţi de Consulatul General al României la Milano, atât în vederea identificării cazării, cât şi a asigurării transferului de la hotel către aeroport, cu sprijinul unei parohii române de pe plan local.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu