Dosar stimulatoare cardiace. Președintele Colegiului Medicilor București: Lovește în temelia încrederii în corpul medical

Foto Crișan Andreescu - DCNews
Foto Crișan Andreescu - DCNews

Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, a vorbit despre dosarul stimulatoarelor cardiace.

Medicul Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București, intervine în dosarul stimulatoarelor cardiace care ar fi fost luate de la pacienți decedați și implantate la pacienți bolnavi cu afecțiuni cardiace:

„Dacă noi medicii vrem să fim respectați de societate și să creștem gradul de încredere al populației în profesia medicală, noi medicii trebuie să continuăm să fim serioși, profesioniști și corecți.

Să nu ne fie frică să spunem când greșim și poate cel mai important să nu închidem ochii când aflăm de cazuri care șochează și creează reacții negative în opinia publică.

Am primit în ultimele 2 zile mai multe întrebări despre cazul medicului cardiolog care ține prima pagină a presei.

Nu cunosc cazul decât ca informație din presă, dar am văzut cum și acest caz lovește și zdruncină în temelia încrederii unei părți a populației în noi ca și corp medical.Poziția mea este tranșantă în această situație: dacă bineînțeles justiția va confirma existența faptelor prezentate în spațiul public, consider că este inadmisibil ca un medic să recurgă la aceste acțiuni.

NU este etic și deontologic, nu este legal, nu asta înseamnă să profesezi ca medic.

Medicul trebuie să își exercite profesia corect și în slujba sănătății pe criterii etice, având consimțământul și informând pacientul.

Ca medic și din poziția de profesor de medicină am fost total bulversată de acest caz, pentru mine repet, dacă faptele sunt cum au fost prezentate public, dar prima dată trebuie așteptată decizia justiției“, precizează Cătălina Poiană.

CITEȘTE ȘI     -    Dispozitive cardiace. Ministerul Sănătății: Acest comunicat are ca scop informarea corectă și evitarea speculațiilor pe această temă sensibilă

„Cardiologia reprezintă o specialitate care presupune o foarte bună pregătire“

„Aceste cazuri NU trebuie să existe. Iar dacă există medici cu astfel de practici, aceștia trebuie să răspundă în fața legii și cu siguranță la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine și cu siguranță pe majoritatea medicilor corecți din această țară NU îi reprezintă.

Rog însă opinia publică să privească corect acest caz foarte grav din perspectiva încrederii în medici la nivel general și să se aștepte decizia justiției.

Dacă a greșit trebuie să răspundă și va răspunde în fața legii.Nu trebuie însă să generalizăm, acest caz dacă va fi confirmat de justiție, reprezintă o pată, dar reprezintă acțiunile unei persoane, nu reprezintă modul de lucru al zecilor de mii de medici din sistemul medical românesc, indiferent de specialitatea medicală în care profesează.

Cardiologia reprezintă o specialitate care presupune o foarte bună pregătire, iar atestatul de studii complementare de Cardiologie Intervențională necesită foarte mult studiu, abilități personale, dar cu siguranță cardiologul la fel ca și medicul de orice specialitate în primul rând trebuie să pună pe primul plan sănătatea oamenilor și umanitatea, care nu reprezintă doar cuvinte, trebuie și sunt convinsă că reprezintă direcțiile care definesc profesia de medic.

Acest mesaj l-am scris deoarece consider că este datoria mea ca președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București să rog opinia publică și pe cei care critică medicii să privească corect această situație, să nu o generalizeze și bineînțeles să se aștepte decizia justiției“, conchide medicul Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel