Presa din SUA arată de unde ar fi pornit dosarul Trump-Rusia. Un actor principal în elaborarea acestui dosar este un înalt diplomat american, Jonathan Winer, șeful Victoriei Nuland, care a participat activ la elaborarea documentului.
Contextul
Miercuri, un fost informator al FBI și unul care încă participă activ la colaborări cu Instituția, au dezvăluit mai multe detalii cu privire la acordul care a îmbogățit familia Clinton și fundația sa.
"Informatorul, Douglas Campbell, a explicat că rușii au plătit milioane de euro pentru APCO, una din cele mai mari companii de P&R din SUA, pentru că era în "poziția de a influența administrația Obama și, în special, pe Hillary Clinton", a declarat jurnalistul John Solomon de la publicația politică The Hill.
Campbell a declarat într-o ședință cu ușile închise că oficialii ruși "i-au spus în diferite momente că ei se așteptau ca APCO (companie de P&R din SUA, formată din foști înalți angajați guvernamentali) să folosească o parte din taxa anuală de lobby de trei milioane de dolari primită de la ruși pentru a oferi sprijin pentru Clinton". APCO a negat acuzațiile, potrivit Fox News.
"APCO urma să ofere asistență gratuită pentru Clinton Global Initiative ca parte a eforturilor lor de a crea un mediu favorabil, pentru a se asigura că administrația Obama va lua decizii favorabile asupra aceea ce se întâmplă în cadrul tuturor înțelegerilor nucleare, inclusiv în ceea ce privește acordul dintre Rusia și SUA care se referă la cooperarea civilă nucleară, " precizează aceeași sursă.
Jonathan Winer, personajul-cheie al dosarului Trump-Rusia
În acel moment, vicepresedintele senior al APCO era nimeni altul decât Jonathan Winer. El este descris de presa internatională ca un jucător puternic extern și înainte de acesta un influent diplomat, șef al Victoriei Nuland. Ea a fost una dintre cele mai înverșunate voci, care vorbea despre corupția din România. Nuland avertiza despre imposibilitatea progresului în România, din cauza corupției.
De-a lungul timpului, Winer a "jonglat" cu carierele: el a fost perioade succesive atât lobbyst, dar și angajat implicat în activitatea oficială guvernamentală a SUA. El continuă să fie prezent în cele mai importante știri din presa americană ca unul dintre personajele-cheie în dezvoltarea dosarului dintre Trump-Rusia.
Fostul agent MI6, Christopher Steele, este cel care a spus în premieră că Rusia are informații compromițătoare împotriva lui Donald Trump.
Mai multe surse spun că Winer a servit drept punte între autorul dosarului, Christopher Steele, doi vechi oameni de influență ai lui Hillary Clinton și Departamentul de Stat din timpul administrației Obama.
Implicare directă în elaborarea dosarului
Winer este foarte bine conectat la principalii jucători care au dezvoltat dosarul Trump-Rusia. Publicația Conservative Reviews a relatat recent că Winer a participat la o conferință exclusivă de la Miami, în luna aprilie, cu șefii companiei Fusion GPS, o firmă privată de investigații în mediul de business, care ar avea contacte puternice cu Steele. Tema acestei reuniuni, ar fi, conform sursei citate tocmai crearea dosarului dintre Trump și Rusia.
Alte reportaje din mass-media americane îl descriu pe Winer ca un vechi prieten al lui Steele și se pare că cei doi au un istoric comun.
Șeful Victoriei Nuland, în prima linie
Winer a lucrat de asemenea în calitate de emisar special al președintelui Obama, pentru aplicarea legii internaționale și în calitate de reprezentant special al SUA pentru Libia.
Portofoliul din Libia îl plasează pe Winer în aceeași linie de lucru cu agenții lui Clinton, Cody Shearer și Sid Blumenthal, care sunt, de asemenea, raportați ca factori importanți în cadrul dosarului Trump-Rusia. Când Clinton a ocupat funcția de secretar de stat, Shearer și Blumenthal au efectuat o operațiune privată de culegere de informații pentru Clinton, concentrată în mare măsură asupra problemelor din Libia.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu