Neagu Claudiu, șeful Biroului de Investigații Complexe din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV, unde a explicat cât de greu e pentru Biroul de Investigații Complexe să ia urma unor bani.
Neagu Claudiu a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, că, în ultimii ani, au dezvoltat o componentă a investigațiilor financiare care le permite să creeze un profil financiar pentru persoane fizice sau juridice.
„Noi, în ultimii ani, am dezvoltat o latură a investigațiilor financiare în sensul în care noi avem posibilitatea, inclusiv prin servicii specializate, să realizăm un profil financiar al unei persoane fizice sau juridice. Cu ajutorul colegilor de la Unitatea de Analiză a Informațiilor, prin surse deschise, inclusiv prin aplicațiile informatizate pe care le deținem, noi putem să realizăm un profil financiar al unei persoane, asta înseamnă că noi putem să verificăm veniturile pe care o persoană le-a avut în perioada X și să comparăm cu ceea ce deține în mod efectiv: terenuri, bani și așa mai departe.
Ulterior, noi o să putem să ne îndreptăm împotriva acestuia printr-un sechestru.”, a spus Neagu Claudiu.
Neagu Claudiu a explicat cât de dificil este să urmărești banii ascunși în paradisuri fiscale.
„Dacă sunt cazuri în care își ascund banii în niște paradisuri fiscale, fără să-și ia bunuri, adică să stea puțin pe dreapta ca și cum nu ați fi vigilenți. Cât de greu e să luați urma unor bani?", a întrebat Laura Duță
„Noi putem să realizăm trasabilitatea financiară a unor sume de bani și putem să identificăm beneficiarul final, dar asta implică și o cooperare între state, o cooperare de care, până în prezent, noi ne bucurăm și am reușit să avem rezultate destul de importante inclusiv pe această latură. Prin toate aceste metode să reușim inclusiv să aplicăm sechestre sau măsuri asigurătorii în alte state decât în România și inclusiv să reușim să aflăm beneficiarul real și ulterior să reușim să propunem trimiterea lui în judecată, iar parchetul competent să reușească să-l trimită în judecată.
Recunosc că este o muncă destul de complicată, dar pârghiile actuale ne oferă posibilitatea să reușim să nu mai oferim atât de multe portițe de scăpare acestor oameni.”, a spus Neagu Claudiu.
Întrebat despre numărul dosarelor legate de conflict de interese și abuz în serviciu, implicând angajați din administrația locală, Neagu Claudiu a răspuns că este vorba de sute de dosare.
„Cam câte dosare aveți pe partea aceasta a aparatului bugetar? Mă refer la dosarele pe partea de conflict de interese, abuz în serviciu în care sunt implicați angajații din administrația locală. Au crescut în ultimii ani?", a întrebat Laura Duță.
„Sunt destul de multe. La nivel de serviciu central putem să vorbim despre sute de dosare inclusiv prin completarea colegilor de la Sectoarele 1-6, unde și ei au foarte multe dosare în lucru, tot ce înseamnă abuz în serviciu, delapidări ale funcționarilor publici din cadrul administrațiilor locale sau instituții.”, a spus Neagu Claudiu la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News