Un dosar de ucidere din culpă, în care inculpat este un politician, nu-și găsește rezolvarea de 11 ani. După ce a fost anchetat timp de șapte ani, se plimbă în instanță deja de patru ani și nu se oprește aici.
Politicianul Gigi Chiru este acuzat de ucidere din culpă. Săptămâna trecută, Judecătoria Constanța a stabilit un nou termen în dosar pentru 12 septembrie. Pronunțarea a fost amânată deja de nu mai puțin de zece ori, scrie focuspress.ro.
În urmă cu 11 ani, un tânăr a murit în clubul politicianului. În 2011, balustrada din clubul deținut de politician s-a desprins și tânărul a căzut odată cu ea, prăbușindu-se la parterul localului. Balustrada fusese montată, fără autorizație, de o firmă. Administratorul acestei firme, care montase balustrada în 2007, este și el inculpat în dosar.
Doar urmărirea penală în acest dosar a durat nu mai puțin de șapte ani. În iunie 2018, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe fostul senator. Până acum, dosarul a stat prin instanță deja alți patru ani.
Judecătoria Constanța tot amână pronunțarea în cauză, de la începutul anului. Câteodată, a fost amânată și de două ori într-o lună, conform sursei citate. Reluarea dezbaterilor a fost repusă pe rol în iunie, pentru a se discuta efectele deciziei Curţii Constituţionale nr. 358 din 26.05.2022. A fost fixat un nou termen de judecată pentru 19.07.2022, când a fost stabilit termen pentru deliberare şi pronunţare data de 11.08.2022. Dar și în august a.c. a fost amânată pronunțarea, pentru 12.09.2022, notează sursa citată.
Acum, indiferent dacă urmează o nouă amânare sau o decizie, procesul continuă chiar și după 11 ani de la moartea tânărului, pentru că decizia va putea fi contestată la Curtea de Apel.
Vezi aici ce prevede decizia 358 invocată
Conform Codului Penal, uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
De asemenea, art. 192, alineatul 2 mai prevede că ”Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni”.
Conform consultantavocat.ro, ”sunt prescriptibile: uciderea la cererea victimei, uciderea din culpă.
Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci