Dosarul EADS a fost clasat de procurorii din Munchen

Procurorii Parchetului din Munchen, care investigau posibile fapte de corupție în legătură cu contractul de securizare a frontierelor României, cunoscut ca „Dosarul EADS", au închis cercetările, în lipsa unor probe care să ducă la inculparea cuiva, potrivit EurActiv.ro şi Die Welt.

„Dosarul a fost închis în 29 septembrie. Documentul de clasare a dosarului nu este public. Cercetările au fost oprite din cauză că presupusele fapte de corupție nu au putut fi dovedite, nu au fost găsite suficiente probe pentru a putea pune vreo persoană sub acuzare", a declarat, luni, Hildegard Baeumler-Hoesl, șefa procurorilor specializați în investigații economice din landul Bavaria.

„Au fost patru persoane investigate în acest dosar, acum cazul este oficial clasat. Legea germană prevede că, odată cu apariția de noi probe, el poate fi redeschis oricând până la momentul la care se împlinesc cinci ani de la momentul presupusei fapte de corupție, dar acum cazul este oficial închis", a completat procurorul-șef.
În toamna anului 2014, procurorii din Munchen au făcut ample percheziţii la sediul central al companiei Airbus Group din Ottobrunn, dar şi la sediile unor filiale şi la locuinţele unor manageri ai companiei.

Parchetul din Munchen a efectuat percheziţii la sedii Airbus Defence and Space GmbH (fosta EADS) din Germania şi la locuinţe ale unor angajaţi ai acestui grup industrial din mai multe localităţi din Bavaria, precum Ottobrunn, Unterschleissheim lângă Munchen, Manching lângă Ingolstadt, Ulm şi Friedrichshafen.
Procurorii au investigat patru manageri ai companiei, acuzați că ar fi dat mită în valoare de câteva milioane de euro pentru a obţine contractele de miliarde de euro pentru securizarea frontierelor României şi Arabiei Saudite, scrie Die Welt.

[citeste si]

Întrebată despre cooperarea cu autoritățile judiciare române în acest dosar, Baeumler-Hoesl a declarat că, în ciuda sprijinului primit în anchetă de la procurorii români, probele adunate tot nu au fost suficiente pentru a acuza pe cineva.

Investigația procurorilor germani a durat mai mulți ani și a vizat contractele EADS (în prezent denumită Airbus) privind modernizarea frontierelor din România şi Arabia Saudită.

În cazul României era vorba de un contract din 2004. Contractul, în valoare de un miliard de euro, a vizat securizarea graniţelor României, condiţie obligatorie pentru aderarea la UE, în 2007.

În 2004-2005, Guvernul României a semnat un contract cu firma germană din domeniul aerospaţial şi al apărării EADS pentru securizarea graniţelor României. Contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat", încheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH valora 734 de milioane de euro. Suma vehiculată în presă drept mită se ridică la 60 de milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel