Cazul Euroins ajunge în instanţă. Ce urmează?
Publicitate
În 17 martie, ASF a suspendat autorizaţia de funcţionare a Euroins, pe motiv că a încasat prime şi a plătit despăgubiri neavând comisioane şi capital suficient în caz de riscuri în creştere, ceea ce contravine normelor potenţiale de funcţionare în această piaţă. Iancu Guda crede că acesta ar putea fi un moment istoric pentru Euroins care are toate şansele să intre legal în faliment.
"Au avut toate motivele pentru a suspenda funcţionarea Euroins. Sincer, cred că această situaţie trebuia declanşată din timp. A fost dovadă de mult curaj pentru a pune punctul pe i şi a nu mai perpetua o situaţie de insolvabilitate a unei companii care a fost extrem de agresivă, cu poliţe foarte ieftine, şi asta sigur că i-a ajutat săp acapareze cotă de piaţă. Deloc întâmplător, Euroins nu este lider în Bulgaria, ţara de provenienţă, dar cea mai mare piaţă din regiune a fost în România. Dar, pe de altă parte, este o companie care avea foarte multe procese pe rol şi despăgubea foarte lent. Între timp, Euroins a atacat această decizie prin două procese, unul de suspendare şi unul de anulare definitivă a deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare. Iată că ieri seară, joi 27 aprilie, instanţa s-a pronunţat şi i-a fost respinsă solicitarea Euroins de a suspenda temporar decizia ASF, asta înseamnă că e tot mai aproape de scenariul să intre în insolvenţă şi apoi în faliment.
Valoarea sumelor de recuperat în dosarele deschise de creditori este de mai multe ori peste lichidităţile de care Euroins dispune, ceea ce, de facto, înseamnă o stare de insolvenţă. E foarte probabil ca azi să se decidă intrarea în insolvenţă a acestei companii şi, în lipsa unui capital suplimentar, probabil se va declara falimentul. În 90 de zile, cei care deţin poliţe au termen să solicite recuperarea sumelor.
Cred că este o experienţă care demonstrează românilor, încă o dată (după City Insurance) că ieftin nu înseamnă sigur sau calitativ atunci când vorbim de un produs sau de un serviciu. Eu cred că trebuie să aliniem preţurile RCA la realitatea din piaţă. Sunt foarte multe accidente iar daunele plătite de întreg sistemul pentru pierderile cauzate de aceste poliţe RCA sunt mai mari decât rata costurilor şi rata daunelor. Este clar că piaţa se curăţă. Cred că trebuie să avem încredere în viabilitatea industriei de asigurări, dar nu în condiţii de poliţe extrem de ieftine cu daune foarte mari. Nimeni nu poate să funcţioneze în aceste condiţii" a explicat Iancu Guda, analist economic, în direct la Digi 24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu