Dosarul Mineriada: Statul, în DERUTĂ. Ministrul de Interne bea coniac

 În după-amiaza zilei de 13 iunie 1990, toată conducerea statului era fără reacţie, într-o stare de derută din cauza informaţiilor contradictorii, iar Gelu Voican Voiculescu, la acel moment viceprim-ministru, şi-a ras barba pentru a nu fi recunoscut şi a plecat la sediul Inspectoratului General de Poliţie, unde l-a găsit pe ministrul de Interne Mihai Chiţac bând coniac. Aceste informații apar în rechizitoriul întocmit în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie, informează Agerpres.

"În după amiaza zilei de 13.06.1990, la Palatul Victoria se afla toată conducerea statului, care "era fără reacţie, era dezordine şi nu se lua nicio măsură", aşa cum rezultă din declaraţia martorului (...). Astfel, aici se aflau Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Dumitrescu Emil, Celac Sergiu, Sârbu Adrian, Năstase Adrian, Virgil Măgureanu, Iosif Dan, Jerbas Paul, Iliescu Dumitru, Bădinici Florin ş.a. Exista o stare de derută din cauza informaţiilor contradictorii care denotau că situaţia din Capitală fusese scăpată de sub control. În această situaţie, pentru a se informa în mod direct de pe teren, după ce şi-a ras barba pentru a nu fi recunoscut, inculpatul Voiculescu Gelu Voican s-a deplasat împreună cu Kiraly Ştefan la sediul IGP, unde i-a găsit pe (...), ministrul Chiţac Mihai şi (...), care beau coniac şi erau relativ derutaţi", se precizează în documentul citat. 

În ceea ce priveşte evenimentele de la Televiziunea Română, în rechizitoriu se menţionează că acţiunea care a avut drept scop urmărirea manifestanţilor şi prinderea lor nu a avut efectul scontat, fiind realizată defectuos. 

"Cu toate acestea, au fost ridicate de pe străzile adiacente un număr de aproximativ 45 - 50 de persoane, cu privire la care s-a stabilit ulterior că multe asistaseră la evenimente în calitate de simpli spectatori. Persoanele reţinute în aceste împrejurări au fost lovite într-un mod sălbatic de către militarii din dispozitivul de apărare al Televiziunii, precum şi de unii dintre civilii veniţi să apere televiziunea în urma apelurilor lansate de preşedintele ţării, Ion Iliescu, fiind ulterior filmaţi şi prezentaţi pe post ca fiind principalii autori ai violenţelor din ziua de 13.06.1990 de la sediul TVR", arată sursa citată. 

TVR întrerupe emisiunea

În rechizitoriu se precizează că în jurul orei 20,15 emisiunea postului de televiziune a fost întreruptă din studio, fără ca redactorii de serviciu ai Studioului 4 să avertizeze telespectatorii pentru a-i informa despre cauzele întreruperii emisiunii. 

"Actul de a fi oprită emisiunea tv timp de o oră în aceste condiţii, în intervalul 20,15 - 21,15, a avut un rol incitant asupra populaţiei ţării, a sugerat telespectatorilor o situaţie foarte gravă, dar nereală. Având în vedere faptul că agresorii nu pătrunseseră în studio, considerăm acest act total nejustificat, mai ales că în situaţii similare, dar cu mult mai grave ivite în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, nu s-a recurs la o astfel de măsură. În acest context, menţionăm faptul că într-un comunicat al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului" s-a afirmat că "minerii au hotărât să vină la Bucureşti doar atunci când a fost atacată şi aproape ocupată TVR, simbol al Revoluţiei din decembrie 1989, şi care a fost nevoită să îşi întrerupă emisiunea, ceea ce nu s-a întâmplat nici când a fost asaltată de terorişti", se spune în rechizitoriu. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel