Cătălin Ranco Pițu, procuror militar șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News, unde a vorbit despre dosarul morților din Ucraina pe care l-a început personal.
În emisiunea realizată de Laura Duță, Cătălin Ranco Pițu a vorbit despre pericolul rusesc, dar și despre declasificarea dosarului morților din Ucraina.
„Ne uităm ce se întâmplă în Ucraina. Am avut și vizita președintelui Zelenski aici în țară. L-am văzut cu toții pe președintele unei țări care se află în război cu rușii și spunea că noi nu înțelegem ce înseamnă pericolul rusesc, că este un terorism la cote de neimaginat și să ne bucurăm că facem parte din Uniunea Europeană și din NATO. Pentru că ați instrumentat cu pasiune acest dosar, știu că ați stat zi și noapte pentru instrumentarea lui, pentru audierea martorilor, pentru încercarea de audiere a inculpaților, când v-ați uitat la ce se întâmplă lângă noi la ce v-ați gândit?”, a întrebat Laura Duță.
„Cine cunoaște istorie știe că pericolul rusesc a fost și va fi, pentru țara noastră, un pericol cât se poate de real și de prezent. Ca paranteză, am și fost în Ucraina, înainte de invazia din februarie anul trecut. Timp de 6 zile am avut contact cu militarii ucraineni care erau în paza frontierei cu regiunea care a fost ocupată începând cu 2014 de armata rusă. Situația de acolo este tragică, o vedem zi de zi prin intermediul mass-media, nu sunt fabulații. Asistăm zi de zi la atrocități ca urmare a atacului Armatei Roșii împotriva unui stat suveran și independent, Ucraina.
În opinia mea, statul român nu poate ignora acest pericol. Sunt convins că nici nu o face, adică oamenii responsabili de la Ministerul Apărării și de la celelalte ministere de forță, sunt convins că au conștientizat demult acest lucru și au acționat în consecință.”, a spus Cătălin Ranco Pițu.
„De ce credeți că s-a întâmplat ce s-a întâmplat în Ucraina și de ce credeți că atunci când a fost ocupată zona Crimeei nu a fost nicio reacție în politica externă?”, a întrebat Laura Duță.
„Crimeea a fost anexată în mod ilegal de Rusia. Reacțiile, din câte îmi amintesc, au fost palide. Putea exista o reacție mai închegată la nivel european și chiar mondial. Ea, așa cum am stabilit, a fost una insuficientă și poate că, da, și din cauza lipsei unei reacții adecvate s-a ajuns ca opt ani mai târziu să asistăm la atacul mult mai amplu și mai complex din partea armatei ruse.", a spus Cătălin Ranco Pițu.
„Cât de important este faptul că și Serviciu Român de Informații, după foarte mulți ani, a decis desecretizarea dosarului intern? Cât v-a ajutat pe dumneavoastră și cât știați până să aflăm noi toți?”, a întrebat Laura Duță.
„Adevărul, așa cum a fost el, este că SRI a desecretizat dosarul intern ca urmare a solicitării venite din partea Secției Parchetelor Militare, nu din oficiu, pe vremea când Secția era condusă de generalul Cosneanu Gheorghe. Acesta și echipa, lui din care făceam parte la vremea respectivă, au cerut punerea la dispoziție în scopul anchetei a tuturor materialelor care puteau fi valorificate în calitate de probă. (...)
Acele materiale realizate de SRI nu au fost de un real ajutor, din perspectiva juridică, pentru că cine cunoaște cum arată acele materiale realizează că nu au valoarea probatorie.", a spus Cătălin Ranco Pițu la emisiunea „Culisele Justiției" de pe DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu