Au fost reluate negocierile de la Viena pe dosarul nuclear iranian, unde occidentalii speră să ajungă la un acord în următoarele săptămânile.
Delegaţiile au avut o serie de întâlniri la Palatul Cobourg, hotelul de lux în care au loc discuţiile dintre Iran şi părţile rămase în acord (Germania, China, Franţa, Regatul Unit şi Rusia). Diplomaţii s-au despărţit la sfârşitul lunii ianuarie invocând necesitatea unor decizii politice după progresele înregistrate în cursul lunii, progrese care au reuşit să scoată negocierile dintr-un lung impas, informează AFP, citat de Agerpres.
Aflat la Washington, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi-a exprimat speranţa obţinerii unui rezultat rapid, în pofida diferenţelor majore, care persistă.'Ambele părţi au dat dovadă de voinţă', a spus el.
'Există o ofertă americană. Există o contraofertă. (...) Nu ştiu dacă va dura o săptămână, două săptămâni, trei săptămâni, dar cu siguranţă suntem în fazele finale ale negocierii'. Este vorba despre 'a se pune de acord asupra ritmului ridicării sancţiunilor şi al revenirii în cadrul programului nuclear', a subliniat Borrell.
Luni, americanii nu şi-au ascuns nerăbdarea. Discuţiile 'au ajuns într-un stadiu în care o concluzie devine urgentă', a avertizat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
'Se întrevede un acord care să răspundă preocupărilor esenţiale ale tuturor părţilor, dar dacă nu este încheiat în următoarele săptămâni, progresele nucleare ale Iranului vor face imposibilă revenirea noastră' în cadrul acordului din 2015, a spus el.
Potrivit experţilor, iranienii sunt la doar câteva săptămâni distanţă de a avea suficient material fisionabil pentru a fabrica o armă atomică, chiar dacă vor fi necesare, ulterior, alte etape. Teheranul a negat în repetate rânduri astfel de intenţii, insistând asupra caracterului paşnic al programului său nuclear. Iranul continuă să insiste asupra priorităţii ridicării sancţiunilor care îi sufocă economia.
'Un acord în care sancţiunile care formează presiunea maximă nu sunt ridicate (...) nu poate sta la baza unui acord bun', a subliniat pe Twitter Ali Shamkhani, secretarul Consiliului suprem de securitate naţională, cel mai înalt organism politic, militar şi de securitate din Iran.
Dacă Washingtonul insistă să încolţească Teheranul,'calea negocierilor nu va fi uşoară', a insistat el marţi, refuzând să dea termene. Un aspect care trezeşte incertitudine vizează riscul ca Statele Unite să revină asupra poziţiei actuale după ce preşedintele Joe Biden va părăsi Casa Albă.
'Aceasta a fost întrebarea centrală de la început', a declarat pentru AFP Eric Brewer, cercetător în cadrul Nuclear Threat Initiative. 'Provocarea este de a pune în aplicare garanţii economice şi politice'.
În pofida declaraţiilor repetate că timpul se scurge, 'mă îndoiesc că Washingtonul va părăsi negocierile la începutul lunii martie dacă consideră că un acord este încă posibil', a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu