Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, marți, că a fost respinsă contestația la soluția de neîncepere a urmăririi penale primită de Victor Ponta în cazul plagiatului. În acest caz, contestatarii mai au o singură cale de atac, respectiv introducerea unei acţiuni în instanţă la Curtea Supremă, scrie Mediafax. Procurorul Lazăr de la Parchetul General susţine că Ponta este absovit de infracţiunea de plagiat pentru că a copiat doar texte de lege.
În 7 iunie, avocatul denunţătorilor lui Victor Ponta în cazul plagiatului a contestat la procurorul superior celui de caz soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premier, pe motiv că procurorul de caz a administrat probe fără să înceapă urmărirea penală şi a preluat integral expertizele Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).
Avocatul denunţătorilor Adrian Răzvan Papahagi, George Mihail Neamţu şi Augustin Minel Ofiţeru a solicitat astfel infirmarea soluţiei de NUP, redeschiderea dosarului de plagiat, începerea urmăririi penale pe numele premierului şi administrarea legală a probelor propuse.
Săptămâna trecută, un procuror ierarhic superior celui de caz a respins contestaţia, astfel că, în acest moment, soluţia de NUP mai poate fi atacată doar în instanţă, a cărei soluţie ar urma să fie definitivă, potrivit oficialilor din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Decizia Parchetului General va fi contestată la Curtea Supremă, a anunțat avocatul contestatarilor.
Rezoluţia Parchetului ICCJ prin care a fost dispusă neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, sub aspectul infracţiunii prevăzute de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificată, a fost emisă în luna mai.
Denunţul la Parchetul instanţei supreme în acest caz a fost făcut în 22 august 2012, de către Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru.
Parchetul General: Infracţiunea de plagiat nu există
Cristian Lazăr, procuror şef în cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a respins pe 26 iunie contestaţia la NUP, astfel că dosarul este în acest moment închis. În motivarea respingerii contestaţiei procurorul Lazăr a explicat încă odată că premierul Ponta nu a plagiat în cartea din 2010 care este de fapt teza de doctorat publicată. "Este evident că infracţiunea de plagiat nu există iar rigoarea juridică ne determină să analizăm legalitatea şi temeinicia soluţiei prin raportarea de însuşire a calităţii de autor a unei opere, astfel cum aceasta este reglementată de art. 141 din legea nr.8 din 1996", se menţionează rezoluţia procurorului şef Lazăr
Procurorul susţine că în cazul lui Victor Ponta nu se poate reţine acuzaţia de plagiat pentru ca premierul a preluat doar texte de lege. "În concluzie, doar identitatea de texte este neconcludentă ca obiectiv pentru stabilirea existenţei unei încălcări, având în vedere că această identitate se datorează uneori textelor oficiale de natură juridică şi traducerilor oficiale sau reprezintă citate aparţinând altor autori", spune procurorul Lazăr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci