Dosarul fostului procuror Mircea Negulescu, în care acesta este acuzat că ar fi "fabricat" probe şi a obligat mai multe persoană să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în dosarul Tony Blair, a fost retrimis la Secţia Specială pentru refacerea rechizitoriului de către ÎCCJ.
"Restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie cauza privind pe inculpaţii Iordache Mihai Iuliano şi Negulescu Mircea, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.1295/P/2020 din 11 decembrie 2020 al acestei unităţi de parchet. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 9 martie 2022", se arată în hotărârea instanţei.
Decizia a fost luată după ce Secţia specială nu a remediat mai multe nereguli din rechizitoriu, scrie Agerpres.
Astfel, la un termen al procesului din luna decembrie 2021, magistraţii au admis mai multe excepţii formulate de Mircea Negulescu şi poliţistul Mihai Iuliano Iordache, după ce au constatat mai multe probleme în rechizitoriul întocmit de procurorii de la Secţia specială.
Neregulile din rechizitoriu identificate de judecători se referă, printre altele, la descrierea faptelor şi încadrarea lor juridică, descrierea actelor materiale ce intră în conţinutul infracţiunilor, descrierea acţiunilor de constrângere exercitate de Mircea Negulescu asupra martorilor care au formulat denunţuri şi asupra celor care au formulat declaraţii mincinoase, ajutorul dat de către poliţistul Mihai Iuliano Iordache lui Mircea Negulescu.
În decembrie 2020, fostul procuror Mircea Negulescu a fost trimis în judecată de Secţia specială pentru săvârşirea infracţiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, instigare la represiune nedreaptă, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi abuz în serviciu.
Concret, Mircea Negulescu este acuzat că a "fabricat" probe şi a obligat mai multe persoane să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în două cauze instrumentate pe vremea când era procuror la DNA Ploieşti, printre care şi dosarul "Tony Blair", care îi viza pe fostul deputat Sebastian Ghiţă şi pe fostul premier Victor Ponta.
Împreună cu Mircea Negulescu a fost deferit justiţiei şi fostul ofiţer de poliţie judiciară Mihai Iuliano Iordache, acuzat de complicitate la cercetare abuzivă, complicitate la represiune nedreaptă, complicitate la instigare la represiune nedreaptă, complicitate la influenţarea declaraţiilor, complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit Parchetului General, în calitate de procuror în cadrul DNA - ST Ploieşti, cu ajutorul ofiţerului de poliţie judiciară, detaşat la DNA - Ploieşti, Mircea Negulescu ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare şi a întregului material probator administrat în două dosare, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, precum şi măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar faţă de unele dintre acestea, ştiind că sunt nevinovate.
De asemenea, fostul procuror ar fi determinat un judecător de drepturi şi libertăţi de la Instanţa supremă, dintr-unul dintre dosare, să dispună, fără vinovăţie, arestarea preventivă faţă de o persoană, ştiind că aceasta este nevinovată, întrucât materialul probator pe baza căruia s-au argumentat măsurile procesuale a fost plăsmuit încă de la momentul sesizării organelor judiciare.
Totodată, Mircea Negulescu ar fi determinat mai mulţi martori (unii cu identităţi protejate) să dea declaraţii mincinoase în dosarele penale menţionate anterior şi mai mulţi denunţători să formuleze denunţuri cu privire la existenţa unor fapte prevăzute de legea penală, cunoscând că acestea sunt nereale, denunţurile fiind ulterior clasificate, cu consecinţa vătămării drepturilor procesuale ale persoanelor vătămate.
Pe 23 iulie 2020, Mircea Negulescu a fost arestat preventiv, fiind eliberat din arest după o lună.
Mircea Negulescu a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar, în iulie 2019, fiind acuzat alături de fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea pentru represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă, parte vătămată în dosar fiind fostul deputat Sebastian Ghiţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News