Ioana Constantin (PMP) analizează decizia privind dosarul Revoluţiei din 1989.
Publicitate
"Dosarul Revoluției se reia de la zero, dosarul a fost întors la Parchetul Militar. Cât timp justiția nu va face lumină în dosarul Revoluției și legat de Mineriade, rămânem o societate care trăiește în minciună.
Ține de demnitatea statului român să restabilească adevărul în aceste dosare fundamentale. Nu poți cunoaște libertatea și democrația depline cât timp trăiești în minciună, cât timp astfel de dosare sunt blocate de zeci de ani. Nu poți avea oameni în care s-a tras, nu poți avea oameni nevinovați uciși, dar niciun vinovat", transmite Ioana Constantin.
"Traian Băsescu a fost Președintele care a cerut și a dorit să se afle adevarul despre Dosarul Revoluției. Ieri, dosarul a fost întors la Parchetul Militar și se va relua de la zero.
PSD trebuie să își ceară iertare românilor pentru blocarea dosarelor Revoluției și Mineriadelor. Cât timp aceste dosare sunt blocate, vom trăi în minciună ca societate, generație după generație. Avem nevoie ca stat de adevăr, iar justiția are obligația să facă lumină în aceste dosare", completează Ioana Constantin.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, miercuri, restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluţiei în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. Decizia instanţei este definitivă.
Pe 21 mai, un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a decis ca dosarul să fie restituit procurorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu. Procurorii militari şi mai multe părţi vătămate au atacat decizia, însă contestaţiile au fost respinse miercuri de un alt complet de judecată.
În octombrie 2020, instanţa a exclus mai multe probe din dosar, Parchetul Militar având la dispoziţie atunci un termen de cinci zile pentru a remedia neregularităţile din rechizitoriu şi pentru a comunica instanţei dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei.
ICCJ a admis atunci mai multe cereri şi excepţii invocate în dosarul Revoluţiei atât de către părţi civile, cât şi de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, fiind excluse mai multe probe ca urmare a constatării neregularităţii rechizitoriului întocmit de procurorii militari.
Magistratul a constatat neregularitatea rechizitoriului în dosarul Revoluţiei întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare la data de 5 aprilie 2019.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu