Gelu Voican Voiculescu s-a prezentat marţi la Parchetul General, fiind citat în dosarul Revoluţiei.
Publicitate
Întrebat de jurnalişti cum i se pare acuzaţia de crime împotriva umanităţii, Gelu Voican Voiculescu a răspuns: "Nu discut chestiunea asta acum".
Pe 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu în acest dosar.
Procurorul general Augustin Lazăr transmisese şefului statului cererea de efectuare a urmăririi penale în dosarul Revoluţiei în legătură cu săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii faţă de Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.
[citeste si]
În decembrie anul trecut, Parchetul Militar anunţa că, în urma administrării de probe în dosarul Revoluţiei, concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. Procurorul militar Marian Lazăr declara atunci că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri. Procurorii au identificat, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panică (emis la data de 21 decembrie 1989, în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu), care a contribuit, alături de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piaţa Palatului şi la declanşarea protestelor în Bucureşti.
Totodată, procurorii susţineau că au existat diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale UM 01417 Târgovişte, locaţia unde s-a aflat cuplul Ceauşescu, dar şi ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului prezidenţial. În plus, până la execuţia celor doi, la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică a acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu