În dosarul Telepatia (ICA), în care s-a judecat modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare (ICA), au fost semnalate deseori mai multe nereguli, ceea ce a întărit suspiciunea că este în acest caz este vorba despre un dosar politic. În plus, o altă informație este menită să ridice noi semne de întrebare legate de dosarul în care președintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost condamnat de magistrații Tribunalului București la cinci ani de închisoare: constituirea Ministerului Agriculturii în parte civilă în faza de urmărire penală este nelegală și netemeinică.
Prin adresa nr.190721/14.10.2008, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în faza de urmărire penală.
Acțiunea este, însă, nelegală, deoarece textele în baza cărora aceasta s-a realizat, respectiv art. 6 din Legea nr.268/2001 (privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă) erau abrogate la momentul privatizării ICA (art. VII din OUG nr.147/2002).
Citește aici ambele texte de lege ANEXA 1
Mai mult, Ministerul Agriculturii a confirmat că textele incidente au fost aborgate în fața Tribunalului București prin adresa nr.174536/06.11.2012. Această problemă este numai aparent formală pentru că suma cu care se constituie partea civilă are efect, impact asupra abordării problemei esențiale a determinării unui prejudiciu.
De asemenea, constituirea Ministerului Agriculturii ca parte civilă în dosarul "Telepatia-(ICA) este neîntemeiată, întrucât, "fără a-și face propria evaluare, Ministerul trimite o adresă de răspuns către DNA (adresa nr.190721/14.10.2008) în care își însusește fără obiecțiuni valoarea din raportul de expertiză întocmit de expertul desemnat de procuror și se constituie ca parte civilă cu suma prevăzută în acesta și multiplicată de DNA la 60 milioane euro, deși, prin adresa sa DNA precizase și posibilitatea unor eventuale asemenea obiecțiuni. De asemenea, în evidențele contabile ale ministerului nu este evidențiat acest prejudiciu și modalitatea de constituire/determinare a lui".
Interesant este însă că, trei zile mai târziu, de la Cabinetul Ministrului este trimisă către DNA o completare la adresa menționată (adresa nr.190819/17.10.2008), care cuprinde anexat și răspunsul ADS, potrivit căruia procesul de privatizare a fost corect.
"Deși o completare, aceasta adresă, care prin trimiterea ei către DNA este însușită de către Minister, contrazice prin concluzie, constituirea Ministerului ca parte civilă. Atitudinea Ministerului a fost contradictorie: fie nu mai trimitea completarea și rămânea prima adresă, fie aștepta răspunsul ADS și formula o altă opinie".
Citește aici extras din adresa inițială a Ministerului Agricukturii, semnată de ministrul Cioloș
Citește aici Adresa Cabinet Ministru, semnată de d-nul director Laurențiu Lupu
Tribunalul București a dispus, în luna septembrie, condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), decizia Tribunalului Bucureşti nefiind definitivă. În același dosar, Gheorghe Mencinicopschi a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare cu executare, aceeași sentință primind-o și fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop.
La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro, iar prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu