EXCLUSIV  Dosarul vaccinurilor. PSD, despre scrisoarea USR către CE: Cred că acesta e capacul peste ultimul lor mandat în Parlament

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a comentat scrisoarea USR către Comisia Europeană.

USR sesizează Comisia Europeană după ce DNA a decis să-i ancheteze pe Mihăilă, Voiculescu și Cîțu în dosarul vaccinurilor.

Într-un paragraf din această scrisoare USR acuză PSD și AUR de manipulare în declarații.

„Și mai revoltător este faptul că procurorul DNA acuză în mod oficial un presupus prejudiciu la bugetul de stat de 1 miliard de euro. Aceasta este exact cifra care a fost promovată de Partidul Social-Democrat (PSD), aflat la guvernare, și de partidul extremist AUR, în ultimii doi ani, în declarații politice extrem de manipulatoare, care au atacat felul în care UE a abordat criza pandemică”.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a comentat acest paragraf din scrisoarea celor de la USR.

"E mult de comentat, din păcate. Cei care au crezut că vor produce o schimbare în politica românească votând USR, constată că acest partid n-a fost decât o poleială și că până la urmă tot ceea ce au criticat în cazul altor partide, pentru dumnealor este o normalitate.

Există poliție politică în ceea ce-i privește, justiție politică, este un lucru extrem de rău... Cred că acesta este capacul peste ultimul lor mandat în Parlament. Vor fi extrem de penalizați! Chiar și inamicii lor politici care au avut în istoria lor asemenea tipuri de abordări... nu mai au!

Sumele alea (n.r. - faptul că procurorul DNA acuză în mod oficial un prejudiciu la bugetul de stat de 1 miliard de euro) rezultă din niște calcule foarte simple, nu trebuie să fi absolvent de mari universități, cum nici dumnealor nu sunt, ca să ajungi la cifra de 1 miliard de euro.

Din punctul meu de vedere... este o acțiune extrem de greșită, blamabilă a USR-ului, sancționabilă de un electorat educat care spera la mai multe de la ei și n-au găsit altceva decât scandal și incompetență, iar a te plânge la Comisia Europeană încercând să obții un soi de pază pentru prostiile făcute aici... arată că locul dumnealor este în altă parte decât în politica românească", a comentat Lucian Romașcanu, pentru DCNews.

USR sesizează Comisia Europeană după ce DNA a decis să-i ancheteze pe Mihăilă, Voiculescu și Cîțu în dosarul vaccinurilor

„USR atrage atenția Comisiei Europene asupra acțiunilor îngrijorătoare și nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, de a pune sub acuzare foști miniștri pentru participarea României la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupție.

Printr-o scrisoare oficială adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, USR denunță încălcarea separației puterilor în stat și subminarea democrației și a coeziunii europene.

Cătălin Drulă, președintele USR, subliniază în document că „începerea procedurii penale de către un procuror DNA împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă reprezintă, de fapt, o incriminare a mecanismului european comun de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19. De aceea, dorim să vă atragem atenția asupra acestui caz care are implicații profunde nu doar la nivel național, ci și european.”

„În acest caz nu este acuzat doar un fost ministru USR, ci întregul răspuns al Uniunii Europene la cea mai mare criză de sănătate din istoria recentă. Argumentele antivacciniste ale procurorului DNA, incluse în documentele oficiale, sunt uluitoare și incompatibile cu o Europă modernă. Sunt atacate raționalitatea, bunul-simț și ideea însăși de a baza deciziile de politică publică pe date științifice”, adaugă Cătălin Drulă.

„Urmările acestor acuzații penale absurde sunt deosebit de îngrijorătoare în contextul viitoarelor alegeri europene. Acesta este doar începutul unei campanii antieuropene masive la care trebuie să ne așteptăm din partea Partidului Social Democrat aflat la guvernare și al partidului extremist AUR”, mai spune președintele USR în document. 

În concluzie, USR solicită Comisiei Europene să acorde atenție acestui caz, care are implicații semnificative atât la nivel național, cât și european. „Ne reafirmăm sprijinul neclintit pentru statul de drept, justiția independentă și măsurile anticorupție din România. Suntem însă deosebit de îngrijorați de faptul că astfel de cazuri de malpraxis judiciar subminează progresul realizat de România odată cu aderarea la UE. Această situație ilustrează încă un caz de justiție selectivă împotriva unui vector de imagine USR și ne amintește de hărțuirea precedentă, sub forma unor acuzații nefondate vehiculate timp de patru ani împotriva lui Dan Barna”, conchide liderul USR.

Conținutul scrisorii poate fi citit integral în documentul atașat”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

VEDEȚI AICI SCRISOAREA - https://media.dcnews.ro/other/202311/scrisoare-usr-comisia-europeana_63299500.pdf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel