În urma ploilor torențiale din nordul Chinei, două baraje au cedat și apa s-a revărsat în aval.
Două baraje din regiunea autonomă Mongolia Interioară, situată în nordul Chinei, s-au prăbuşit în urma ploilor torenţiale, a anunţat luni ministerul Apelor, subliniind riscurile asupra siguranţei populaţiei reprezentate de infrastructura învechită în timpul sezonului ploios din cursul verii, informează Reuters, citată de digi24.ro.
Barajele, aflate în oraşul Hulunbuir din Mongolia Interioară, s-au prăbuşit duminică după-amiază. Acestea au format rezervoare cu o capacitate combinată de stocare a apei de 46 milioane de metri cubi, potrivit Ministerului Resurselor de Apă din China.
Locuitorii din aval au fost evacuaţi, nefiind consemnate victime.
Ministerul a precizat că, în medie, 87 de milimetri de precipitaţii sub formă de ploaie au căzut în Hulunbuir în acest weekend şi 223 de milimetri au fost consemnaţi la staţia de monitorizare din Morin Dawa.
Autorităţile guvernamentale locale din Hulunbuir au declarat pe contul oficial de WeChat că 16 mii 660 de persoane au fost afectate, iar peste 21 de mii de hectare de terenuri agricole au fost inundate. Poduri şi alte infrastructuri de transport au fost de asemenea distruse de ape.
China are peste 98.000 de rezervoare utilizate pentru controlul inundaţiilor, generarea de energie electrică şi facilitarea transportului de mărfuri. Peste 80% dintre acestea au o vechime de patru decenii sau mai mult, iar unele prezintă riscuri asupra siguranţei populaţiei, după cum au recunoscut autorităţile guvernamentale.
Din cauza lipsei resurselor financiare, nu au fost finalizate evaluările obligatorii de siguranţă la aproape o treime dintre baraje, a declarat ministru adjunct al Resurselor de Apă în timpul unei informări de presă din acest an, potrivit Publika.
Inundațiile au lăsat dezastru în urma lor în munții Apuseni. Sute de oameni au fost evacuați.
O femeie din comuna Sohodol a povestit cum a fost la un pas să moară înecată în casă, în momentul în care viitura i-a lovit casa. Maria Sicoe, care locuiește în comuna Sohodol din județul Alba, a povestit clipele de groază prin care a trecut alături de soțul ei. Apa a dat năvală în casă, peste ei și au fost nevoiți să caute o soluție imediat, pentru a nu muri înecați în propria casă.
"Apa a venit peste noi și s-a inundat tot. M-am urcat cu soțul pe scară și am așteptat. Apa tot venea spre noi, mai avea un metru până la tavan. Am stat așa vreo 20 de minute," a povestit femeia. Totodată, aceasta spune că gândul i-a fost și la soacra de peste 80 de ani care se afla într-o altă casă. Aceasta a fost la rândul ei salvată de vecini.
"Copiii m-au ajutat. În rest, nu a venit nimeni. Primarul din Câmpeni ne-a trimis câte ceva. Acum stăm într-o căsuță, mai sus unde n-a ajuns apa. Primarul din Câmpeni ne-a trimis apă, pâine și un aragaz mic. Nu mai avem nimic. Totul este numai nămol. Ne trebuie bani ca să ne facem o casă cu măcar două camere. Avem o fiică aici la Valea Bistrei, care este căsătorită. O să mergem la fiica noastră, mai mult de două zile nu putem rezista cu ce avem," a povestit Maria Sicoe, comuna Sohodol, județul Alba (vezi imaginile AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu