În România au fost confirmate două cazuri de difterie.
Două cazuri de difterie au fost confirmate pentru prima dată după 1990 în România, potrivit Antena 3.
„Tulpini ne-toxigene, fără legătură forma respiratorie care este produsă de tulpinile care produc toxina și care e o problema de sănătate publică”, au transmis reprezentanții MS.
„Doi pacienți în vârstă de 38 și 40 ani, bărbați, consumatori de droguri, infectați HIV, au fost internați la un spital de boli infecțioase din București, cu leziuni cutanate. Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Evoluția pacienților este favorabilă.
Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) și sunt implicate în producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienți. Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național“, a tranmis Ministerul Sănătății.
Difteria este o boală infecțioasă cauzată de bacteriile Corynebacterium diphtheriae. Această bacterie poate produce o toxină care afectează țesuturile și organele din organism. Difteria afectează în special căile respiratorii și poate duce la formarea de membrane groase și gri-albăstrui în gât, ceea ce poate provoca dificultăți în respirație și înghițire.
Modul de transmitere al difteriei este, de obicei, prin intermediul picăturilor de salivă care conțin bacterii, răspândindu-se de la o persoană infectată la alta prin tuse, strănut sau atingerea obiectelor contaminate. De asemenea, pot fi afectate și alte zone ale corpului, cum ar fi pielea și mucoasele.
Simptomele difteriei pot include febră, durere în gât, umflarea ganglionilor limfatici și, în cazurile severe, afectarea organelor precum inima și rinichii. Complicațiile pot fi grave și pot include insuficiență cardiacă și respiratorie.
Vaccinarea este un mijloc eficient de prevenire a difteriei. În majoritatea țărilor, vaccinarea împotriva difteriei este inclusă în schemele de imunizare pentru copii. Vaccinul împotriva difteriei este adesea administrat împreună cu vaccinurile împotriva tetanosului și a tusei convulsive (vaccinul DTP sau DTaP).
Datorită programelor de vaccinare extinse, difteria este acum rară în multe părți ale lumii. Cu toate acestea, este important să se continue eforturile de vaccinare pentru a menține controlul asupra acestei boli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News