Două cutremure puternice au zguduit în dimineața zilei de sâmbătă Indonezia.
Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a lovit sâmbătă dimineaţă provincia Papua din Indonezia, urmat de un alt cutremur cu magnitudinea 5,9 câteva minute mai târziu, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), citat de AFP și Agerpres. Ambele cutremure au fost înregistrate la o adâncime de 19,1 kilometri, la aproximativ 272 de kilometri de oraşul Abepura, a precizat USGS. Al treilea seism cu magnitudinea 6,2 a lovit în aceeaşi zonă la adâncimea de 18 kilometri.
Nu au fost raportate deocamdată victime sau pagube materiale de către autorităţi şi nu a fost emisă nicio avertizare de tsunami. Agenţia indoneziană de meteorologie şi geofizică (BKMG) a avertizat, totuşi, într-un tweet despre replici moderate şi daune limitate. Coordonatorul acesteia a precizat că seismele au fost resimţite de locuitorii din Sarmi, care are 11.000 de locuitori, nu departe de epicentrul cutremurului, precum şi în oraşul Mamberamo, cu 36.000 de locuitori.
Indonezia se află pe "Cercul de Foc al Pacificului", iar această poziţionare geografică o predispune la cutremure frecvente. În ianuarie 2021, un cutremur cu magnitudinea de 6,2 a lovit insula Sulawesi, făcând peste 100 de morţi şi mii de persoane fără adăpost, transformând clădirile într-o grămadă de metal deformat şi bucăţi de beton în oraşul de coastă Mamuju.
În 2018, un cutremur de 7,5 grade urmat de tsunami în Palu, pe insula Sulawesi, a ucis peste 2.200 de persoane. Alte o mie au fost date dispărute. În decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea 9,1, urmat de un tsunami, a lovit provincia indoneziană Aceh, provocând moartea a peste 170.000 de persoane, reaminteşte AFP.
Un seism de 5,4 pe scara Richter a zguduit astăzi dimineață insula grecească Zakynthos, unde câteva stânci s-au prăbușit în renumitul golf Navagio, vizitat zilnic de 10.000 de turiști. Nu a fost nimeni rănit, dar golful a fost închis, transmite corespondenta RRA, la Atena, Mihaela Lambrinidou.
Cutremurul a fost resimțit în toate cele şapte insule din Marea Ionică, foarte apreciate de turiști, și pe coasta vestică a peninsulei Peloponez. Potrivit Institutului de Geodinamică din Atena, centrul cutremurului a fost localizat la o adâncime acvatică de aproximativ opt kilometri, între insulele Zakynthos și Kefalonia. Zona este cunoscută seismologilor, deoarece fricțiunea dintre placa tectonică africană și cea europeană produce frecvent cutremure cu magnitudine medie. Nu au fost menționate victime sau pagube, scrie Rador. Totuși, în insula Zakynthos, în cel mai renumit golf al insulei, la Navagio, unde epava unei nave de contrabandă atrage zilnic mii de turiști, cutremurul a provocat alunecări de teren. Stânci s-au dezlipit și s-au rostogolit la sol și în mare, dar departe de locul unde acostează navele cu turiști, fără ca cineva să fie rănit. Ca măsură de precauție, autoritățile au interzis de astăzi accesul ambarcațiunilor cu turiști. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News