Două femei paralizate își pot mișca din nou brațele datorită unei terapii revoluționare

Sursa Foto YouTube Dr. Jesse Hatgis
Sursa Foto YouTube Dr. Jesse Hatgis

Datorită stimulării electrice a măduvei spinării, doi pacienți au recuperat utilizarea brațului și parțial și a mâinii, rămase paralizate după un accident vascular cerebral.

Publicitate

Reabilitarea post-AVC va avea ca obiectiv nu recuperarea completă, ci o îmbunătățire a calității vieții. Abordarea adoptată este cea neuromotorie care încearcă să recupereze cât mai mult posibil abilitățile compromise, precum scăderea forței musculare, lipsa de coordonare și echilibru, dificultate la mers, vorbire și înghițire.

Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibilă restabilirea funcțiilor motorii. Din acest motiv, sunt studiate noi abordări și metode care au ca scop îmbunătățirea rezultatelor reabilitării post-accident vascular cerebral.

Stimularea electrică a măduvei spinării

Printre acestea se numără și stimularea electrică a măduvei spinării, care a dat deja rezultate excelente la pacienții cu paralizii ale membrelor inferioare cauzate de o leziune a coloanei și care, datorită acestei tehnici, și-au recăpătat capacitatea de a merge.

Acum, un grup de cercetare de la Universitatea din Pittsburgh a testat pentru prima dată această abordare inovatoare chiar și la pacienții afectați de accident vascular cerebral și cu paralizie a membrelor superioare.

Datorită stimulării electrice a măduvei spinării, două femei au reușit să recupereze utilizarea brațului și parțial și a mâinii, rămase paralizate după un accident vascular cerebral.

Accidentele vasculare cerebrale pot perturba comenzile din zonele corticale motorii (implicate în procesele de planificare, control și executare a mișcărilor voluntare ale corpului) către măduva spinării, ceea ce poate duce la deficite motorii permanente ale brațului și mâinii.

Cu toate acestea, sub leziune, circuitele coloanei vertebrale care controlează mișcarea rămân intacte și ar putea fi vizate de neurotehnologie pentru a restabili mișcarea. Asta au încercat să facă cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh.

Oamenii de știință au interceptat aceste semnale de comunicare ”slabe” și le-au amplificat și au folosit stimularea electrică a măduvei spinării pentru a restabili funcția membrelor paralizate.

”Electricitatea face aceste celule nervoase mai reactive, sau mai excitabile, ceea ce ajută semnalele din creier să ajungă la mușchii pe care îi controlează. Dacă plasați cu grijă electrozii în interiorul măduvei spinării, puteți direcționa această excitabilitate către mușchii de care aveți nevoie” au spus cercetătorii implicați ăn studiu potrivit Today.

Efectele impulsurilor electrice se îmbunătățesc în timp

Efectele stimulării electrice au devenit și mai accentuate după patru saptămâni (durata experimentului): în această perioadă pacienții au primit continuu impulsurile de la electrozii implantați în coloana vertebrală. Pe de altă parte, efectele s-au diminuat, dar nu au dispărut complet atunci când stimularea a fost oprită. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel