A avut loc o erupție solară uriașă, iar Pământul va fi lovit de două furtuni geomagnetice.
O erupție solară uriașă, cea mai mare din 2017, a fost observată recent, scrie BBC. Dar asta nu este tot. Acum două furtuni geomagnetice vor lovi Pământul.
Erupțiile solare sunt formate din radiații electromagnetice care se deplasează de la Soare cu viteza luminii și pot ajunge pe Pământ în aproximativ opt minute. Ele pot perturba anumite comunicații radio și sateliți, dar este puțin probabil ca majoritatea dintre noi să vedem aceste efecte. Există, de asemenea, șansa ca latitudinile nordice să poată vedea aurora boreală în acest weekend datorită celor două furtuni geomagnetice vor lovi Pământul.
Erupțiile solare nu provoacă aurora nordică. Acestea sunt cauzate de un fenomen numit ejecții de masă coronală (CME) care erup dintr-o pată solară activă. Combinate cu erupții de lumină, ele pot crea furtuni solare care interacționează cu câmpul magnetic sau magnetosfera Pământului.
CME-urile aruncă plasmă și câmp magnetic și până la miliarde de tone de material care poate lovi Pământul. Pe măsură ce magnetosfera noastră respinge furtuna, ea creează aurora.
„Există potențialul ca o ejecție de masă coronală să ajungă pe Pământ vineri târziu sau sâmbătă devreme, ceea ce ar putea duce la aurore vizibile pentru Scoția, Irlanda de Nord și părți din nordul Angliei”, a declarat Krista Hammond, directorul meteo al Met Office Space.
Un al doilea CME este probabil să lovească Pământul sâmbătă și duminică, asociat cu cea de-a doua erupție solară, de nivel X9. Aceasta înseamnă că „vizibilitatea aurorală îmbunătățită este posibilă mai la sud în centrul Angliei și la latitudini similare, deși norii și ploaia ar putea împiedica potențialul de vizionare pentru unii”, spune Krista Hammond.
În SUA, aurora ar putea fi văzută în statele nordice și din vestul mijlociu până în Oregon, potrivit Centrului de predicție a vremii spațiale al NOAA.
Soarele se apropie de ceva numit „maximum solar”, care este momentul în care este cel mai activ într-un ciclu de 11 ani. Potrivit oamenilor de știință, pe măsură ce Soarele continuă în această fază activă, este mai probabil ca Pământul să fie lovit de furtuni geomagnetice puternice, ceea ce înseamnă că există șanse mai mari de a vedea aurore boreale în următoarele câteva luni. Dar oamenii de știință știu doar dacă maximul solar a avut loc la șase luni după eveniment, deoarece folosesc șase luni de date care analizează intensitatea și frecvența petelor solare.
Previziunile actuale sugerează că am putea atinge maximul solar la sfârșitul lui 2024 sau începutul lui 2025.
Norii pot împiedica vizionarea aurorei boreale sâmbătă seara, așa că doritorii trebuie să se informeze din timp despre starea vremii din zona în care locuiesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu