Unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii și care, cel mai probabil, nu va fi deslușit decât atunci când se va întâmpla este sfârșitul lumii. De-a lungul timpului omul a vorbit despre sfârșitul său, a încercat să-și imagineze când va fi și cum va fi. De la dispariție bruscă, la cataclisme sau distrugere lentă toate au fost puse pe hârtie sau în imagini de oameni.
Așa au apărut o mulțime de teorii. Profeții și cei care le interpretează scrierile nu s-au mulțumit să vorbească de o perioadă de timp în care lumea se va sfârși, ci s-au hazardat în a da date exacte. Niciuna nu s-a adeverit. Asta nu l-a determinat pe om să se oprească și să ajungă la cea mai cunoscută predicție din zilele noastre: 21.12.2012. Există mai multe teorii cu privire la evenimentele care vor avea loc atunci.
Teoria super-vulcanului Yellowstone este una dintre cele mai atent verificate teorii privind anul 2012. Asta pentru că mega-erupții vulcanice au mai avut loc, ultima în urmă cu aproximativ 74.000 de ani, când a măturat emisfera nordică. Mii de specii de animale au dispărut, iar rasa umană se presupune că a fost redusă la doar 10.000 de oameni.
Supervulcanii apar atunci când magma se ridică din ”inima” pământului, dar nu poate străpunge scoarța. Astfel se acumulează o presiune imensă și tot ce are nevoie pentru a erupe cu o forță echivalentă a 1.000 de bombe atomice este un stimul.
O altă teorie este ”Teoria morții albinelor” și se aseamănă cu ”Teoria Haosului”, care spune că cea mai mică acțiune poate provoca o reacțiune la nivel mare, imposibilă de prezis cu exactitate.
Potrivit teorieri, în anul 2012 urmează să moară mare parte din populația albinelor. La prima vedere nu pare a fi o problemă prea mare pentru omenire, dar nu este așa.
”Teoria morții albinelor” se bazează pe un fapt real. În ultimii 15-20 de ani s-a observat că din ce în ce mai multe mătci părăsesc stupul și mor. Asemenea oamenilor, albinele trăiesc în colonii și fiecare din ele are un rol în ”societate”. Matca este cea care conduce, iar atunci când ea dispare totul se prăbușește.
Cauzele acestui comportament nu au fost determinate exact, însă cea mai acceptată explicație este că din cauza schimbării rezonanței magnetice a planetei ”sistemul de navigație” al mătcilor a fost dat peste cap.
Susținătorii acestei teorii spun că fenomenul se va accentua extrem de mult în 2012. O scădere bruscă a populației albinelor va afecta agricultura în general, nu doar apicultura, care este și ea o parte importantă în industria alimentară, având în vedere că mierea de albine se folosește la prepararea mâncărurilor, dar este folosită și în industria farmaceutică. De asemnea, albinele au un rol împortant în polenizarea plantelor, deci disparitia bruscă a lor poate afecta culturile. O producție slabă duce la foamete, iar foametea la haos.
Potrivit teoriei, între 5000 și 1.000.000.000 de oameni vor muri.
De unde a apărut ideea de apocalipsă în 2012
Povestea a debutat cu câteva aserțiuni potrivit cărora Nibiru, o presupusă planetă descoperită de sumerieni, s-ar îndrepta către Terra. Zecharia Sitchin, autor de romane ambientate în antică civilizatie mesopotamiană din Sumeria, a susținut în mai multe cărți ("The Twelfth Planet " de ezemplu, publicata în 1976) că ar fi gasit și tradus documente sumeriene care identifică pianeta Nibiru, ce ar orbita în jurul Soarelui la fiecare 3.600 de ani. Aceste mituri sumeriene înclud povești despre "astronauți antici" care ar fi vizitat Terra, provenind dintr-o civilizație extraterestră numita Annunaki. Ulterior, Nancy Lieder, o așa-zisă clarvăzătoare care pretinde că vehiculeaza mesaje recepționate de la extratereștri, a scris pe site-ul propriu că locuitorii unei planete imaginare a stelei Zeta Reticuli au vizitat-o și că Terra este în pericol din cauza planetei X sau Nibiru. Această catastrofă a fost prevazută inițial să aibă loc în luna mai a anului 2003, dar după ce sfârșitul lumii nu a avut loc, a fost "re-programată" în decembrie 2012, inspirandu-se din altă profeție apocaliptică, lăsată în urma cu sute de ani de mayasi.
Un om din șapte crede că va muri în apocalipsa
Aproximativ 15% dintre pământeni cred că sfârşitul lumii va face parte din experienţa lor, iar 10% dintre aceştia consideră că acest lucru s-ar putea întâmpla în luna decembrie, potrivit unui sondaj internaţional realizat de Institutul Ipsos pentru Reuters.
Ancheta care a fost realizată în 21 de ţări relevă fluctuaţiilor mari între naţiuni. Doar 6% dintre francezi consideră că Apocalipsa se va petrece în timpul vieţii lor, urmaţi de belgi şi britanici (7%). La polul opus se află turcii şi americanii cu un procent de 22%, informează 20min.fr.
“Orice ar însemna Apocalipsa, fie că vorbim despre intervenţia unei forţe divine, de o catastrofă naturală sau de un eveniment politic, o persoană din şapte crede că sfârşitul lumii este aproape”, subliniază Keren Gottfried, de la Ipsos Global Public Affairs. El adaugă: “rezultatul este cauzat de atenţia sporită pe care o acordă mass-media interpretării profeţiei mayaşe”.
O persoană din zece spune că profeţia mayaşă îi provoacă anxietate şi teamă.
La realizarea sondajului au participat 16.262 persoane din Africa de Sud, Germania, Argentina, Australia, Belgia, Canada, China, Coreea de Sud, Spania, Statele Unite ale Americii, Franţa, Marea-Britanie, Ungaria, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Polonia, Rusia, Suedia şi Turcia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu