“Fata cu fragi”
Miercuri, 29 martie, la ora 19, va fi lansat la Libraria Humanitas de la Cişmigiu, volumul Fata cu fragi de Lisa Strømme, un roman despre tumultuoasa poveste de dragoste care a inspirat celebrul tablou Strigătul de Edvard Munch.
Alături de Lisa Strømme, care va participa prin Skype la eveniment, vor vorbi Ioana Nicolaie, scriitoare, Ana-Maria Onisei, jurnalist cultural şi Laura Câlţea, blogger cultural.
În vara anul 1893, mica aşezare de coastă Asgårdstrand îşi aşteaptă oaspeţii din capitala Kristiania – vechea denumire a oraşului Oslo –, printre care se numără artişti plastici, oameni de teatru şi muzicieni veniţi în căutarea liniştii şi a unei atmosfere propice creaţiei. Pacea micuţei comunităţi e tulburată de acest exod anual, cu precădere în momentul în care îşi face apariţia tânărul pictor Edvard Munch, personaj controversat şi înţeles cu adevărat de puţini dintre contemporanii săi.
„Un amestec viu, impetuos de realitate şi ficţiune. Dacă eşti pasionat de artă, vei iubi acest roman – iar dacă ai impresia că un astfel de subiect nu-ţi va stârni interesul, ei bine, încă de la începutul romanului vei descoperi cu certitudine contrariul”, apreciază pubicaţia Pool.
„Iubire şi pierdere, legături de familie şi pasiuni secrete sunt explorate deopotrivă în cea mai bună carte a primăverii”, notează cronicarul de la Sunday Express.
Johanne Lien, o adolescenta modestă din Asgådstrand care-şi câştigă traiul culegând şi vânzând fructe, este fascinată de tablourile sumbre ale lui Edvard Munch. Nu-şi poate manifesta însă interesul faţă de acestea deoarece mama ei, o femeie autoritară şi cu frica lui Dumnezeu, îi interzice categoric până şi să privească pânzele pictate de cel pe care-l numeste Păcătosul. Devenită însă peste noapte angajată în casa unui amiral norvegian, între ea şi Tullik, fiica cea mică a acestuia, se înfiripă o prietenie profundă, care o va face martora unei poveşti de iubire pline de pasiune şi tragism. Între Tullik şi Munch se aprinde o dragoste devoratoare, care ameninţă să-i mistuie pe cei doi tineri. Pornind de la un mic sâmbure de adevăr, Lisa Strømme construieste strat dupa strat în jurul acestuia, oferindu-ne o poveste captivantă şi de mare subtilitate psihologică despre cum a luat naştere prima varianta a celebrului tablou Strigătul de Edvard Munch.
Născută în Yorkshire în anul 1973, dar crescută la Leeds, Teheran şi Glasgow, Lisa Strømme a studiat la Universitatea Strathclyde din Glasgow, fiind licenţiată în marketing. De-a lungul timpului a avut mai multe slujbe, lucrând pe rând ca traducătoare, redactoare, profesoară de limba engleză, pentru ca în cele din urmă să-şi asume rolul de organizatoare a unor ateliere de dezvoltare a creativităţii. În prezent locuieşte în Norvegia împreună cu soţul ei şi cei doi copii ai lor, în apropiere de Asgårdstrand.
Fata cu fragi, romanul ei de debut, publicat în Marea Britanie în aprilie 2016, s-a bucurat de mare succes, fiind deja tradus în peste zece limbi.
“Lovitura de karate”, un volum care lasă urme adânci
Cincisprezece povestiri, radiografi meticuloase ale vieții cotidiene ce scot la iveală tainițele întunecoase ale rutinei: în timp ce soția doarme, un soț caută pe internet detalii despre femeile ucigașe în serie; un funcționar încearcă să se reinventeze, convertindu-se la budism; o femeie stă pe marginea patului în care e întins iubitul ei, încercând să identifce motivele lui de violență în propria ei neîncredere.
Pendulând între violență (reală sau imaginară) și viața cotidiană, aceste povestiri surprind complexitatea emoțiilor umane, capacitatea noastră de cruzime și de compasiune deopotrivă.
Acesta este singurul volum de povestiri al autoarei daneze Dorthe Nors, dar și prima ei carte tradusă în engleză.
Dorthe Nors este primul autor danez care a fost publicat în revista americană Te New Yorker.
„Frumoase, fațetate, povestiri care te bântuie… Dorthe Nors este fantastică, scrie Junot Díaz, detonator al Premiului Pulizer pentru ficțiune.
„Tulburătoare și poetice… Povestirile lui Dorthe Nors sunt fie frumoase într-un mod bizar, fie ciudate într-un mod scânteietor”, consideră The New York Times Book Review
Înainte de a-şi face debutul în literatură, Dorthe Nors a tradus thrillere suedeze. În 2001 a fost publicat primul său roman, Soul, urmat de alte 4: Stormesteren (2003), Ann Lie (2005), Dage (2010); Minna needs
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu